ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін має намір продати 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку

У капітал держбанків можуть увійти ЄБРР і МФК.

Мінфін має намір продати 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку
Фото: yes-ukraine.org

Міністр фінансів Наталія Яресько на засіданні уряду в четвер повідомила про плани продати 20% акцій Ощадбанку і Укрексімбанку до середини 2018 року. Очікують, що в їхній капітал увійдуть Європейський банк реконструкції і розвитку або Міжнародна фінансова корпорація.

"Іншим напрямком роботи Міністерства фінансів є поділ держбанків на системні й несистемні. Стратегією передбачено зарахування до системних банків Ощадбанку й Укрексімбанку. Держава розглядатиме можливість продажу не менш ніж 20% акцій системних банків у середньостроковій перспективі до середини 2018 року", - сказала вона.

Ощадбанк і Укрексімбанк входять до трійки найбільших банків України, поступаючись лише приватному ПриватБанку.

У грудні минулого року в ЗМІ потрапив один з варіантів проекту "Напрями і принципи розвитку держбанків до 2025 року", в якому повідомлялося про плани продати приватним інвесторам не менш ніж 25% акцій державних Ощадбанку й Укрексімбанку.

Повідомляли, що Ощадбанк у рамках угоди стане членом ФГВФО, гарантії за вкладами якої обмежено сумою 200 тисяч гривень. Зараз держава гарантує за вкладами в Ощадбанку 100% виплати. Укрексімбанк унаслідок реформи, йшлося в документі, відмовиться від роботи з роздробом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram