ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Роснефти" звинуватив роботів у падінні цін на нафту

Сєчін підрахував, що нинішні ціни - найнижчі з 1973 року.

Голова "Роснефти" звинуватив роботів у падінні цін на нафту
Игорь Сечин, Роснефть
Фото: gazeta.ru

Голова найбільшої нафтової компанії Росії "Роснефть" Ігор Сєчін звинуватив роботів у падінні цін на нафту.

"Фінансова техніка сьогодні така, що рішення часто приймають роботи на торгових майданчиках, і програми, що керують ними, знеособлено реагують на такі самі одномоментні зміни мінливої протягом торгів ситуації або інформації про обіг запасів нафти", - цитує промову Сєчіна на конференції IP Week у Лондоні російське агентство ТАСС.

Він вважає, що нинішні ціни на нафти вигідні тільки спекулянтам. "Хто став основним бенефіціаром нинішньої кризи? Очевидно, що це не споживачі, оскільки нинішні ціни на нафтопродукти знизилися в середньому тільки менш ніж на 20%, а фінансові гравці. Треба визнати, що ми недооцінили той факт, що фінансові учасники ринку не знають обмежень у вирішенні своїх суто фінансових завдань і готові тестувати будь-які цінові рівні - 27 доларів у січні, наприклад, і аж до 10 доларів за барель. Що це, як не "запрошення до гри" на нічим не обмежене падіння цін?" - заявив голова "Роснефти".

За його оцінками, з урахуванням зрослих операційних і капітальних витрат "нинішні ціни, мабуть, мінімальні з 1973 року". Пропозиція нафти зараз перевищує попит на 1,5-1,7 млн барелів на добу.

"З огляду на деяке уповільнення темпів зниження нафтоємкості світової економіки, обумовлене зокрема обвалом нафтових цін, у середньостроковій перспективі з великою ймовірністю можна очікувати щорічного збільшення попиту на рідкі вуглеводні приблизно на 1,3-1,5% на рік... Зараз перевищення пропозиції над попитом становить 1,5-1,7 млн барелів на добу, що приблизно дорівнює перевищенню країнами ОПЕК узгодженої ними ж сумарної квоти на постачання", - додав він.

Нагадаємо, що ще в першій половині 2014 року ціна на нафту перевищувала 100 доларів за барель. Однак потім пішло найсильніше спадання, що призвело до того, що зараз основні сорти нафти коштують у районі 30 доларів за барель.

У Росії, нафта для якої є основним експортним товаром, це спричинило серйозну кризу в економіці. За оцінками Bank of America Merrill Lynch, із ціною нафти 35 доларів курс рубля повинен перебувати на рівні 94 руб./дол., щоб російський бюджет у 2016 році вдалося виконати із запланованим дефіцитом у 3%.

Зараз курс рубля є на рівні 79 руб./дол., що загрожує Росії вищим дефіцитом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram