ГоловнаЕкономікаФінанси

Платіжний баланс України вперше за п'ять років зведено з профіцитом

Імпорт скорочувався швидше, ніж експорт

Платіжний баланс України вперше за п'ять років зведено з профіцитом
Фото: linkis.com

Позитивне сальдо платіжного балансу у 2015 році становить 849 млн доларів на противагу негативному сальдо 13,3 млрд доларів у 2014 році. Востаннє платіжний баланс зводили в "плюс" у 2010 році.

Плюсовий платіжний баланс є перш за все результатом значного скорочення дефіцита поточного рахунку, повідомляє НБУ. Минулого року дефіцит був мінімальним з 2005 року. Якщо у 2014 році цей показник становив 4,6 млрд доларів (3,5% від ВВП), то у 2015 році він зменшився до 204 млн доларів (0,2% від ВВП).

Корекції поточного рахунку також сприяло більш швидке падіння імпорту (33,5%) порівняно з падінням експорту (30,5%).

Несприятлива зовнішньоекономічна кон'юнктура на ринках металів і агропродукції, а також обмеження торгівлі з Російською Федерацією відбилися на обсягах вітчизняного експорту. Найбільш суттєво зменшився експорт продукції машинобудування, металургії та хімічної промисловості. Але одночасно це компенсувалося зниженням цін на енергоресурси, меншими фізичними обсягами імпорту природного газу, а також високим урожаєм окремих видів зернових культур, зокрема пшениці. Найбільшими темпами знижувалися обсяги імпортованих продовольчих товарів, продукції машинобудування та енергетичних ресурсів.

Профіцит фінансового рахунку також поліпшив стан платіжного балансу. Чисті залучення за фінансовим рахунком становлять 488 млн доларів. Насамперед - завдяки значним обсягам офіційного фінансування від міжнародних партнерів.

Додатково на стан фінансового рахунку сприятливо вплинув чистий приплив прямих іноземних інвестицій у розмірі 3,1 млрд доларів. Три чверті з цих надходжень припадали на банківський сектор і були пов'язані з докапіталізацією банків материнськими установами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram