ГоловнаЕкономікаБізнес

На скандальному підприємстві Коломойського проходять обшуки

Екс-голова "Укртранснафти" і "Синтез Ойл" украв у держави понад 200 млн гривень.

На скандальному підприємстві Коломойського проходять обшуки
Фото: hvylya.net

Слідчі прокуратури спільно зі співробітниками Служби безпеки України проводять обшуки на перевалочному комплексі компанії "Синтез-Ойл" (входить до складу одеського перевалочного комплексу, підконтрольного групі "Приват" Ігоря Коломойського).

Справа стосується розкрадання коштів в особливо великому розмірі менеджментом ПАТ "Укртранснафта" (100% акцій належить державі), повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Києва у вівторок.

Збитки держави за цим епізодом становлять понад 220 млн грн. Вилучено документи і значні суми в гривнях і валюті, додали там.

Як уточнює профільне видання OilNews, справа стосується ось якого епізоду. У грудні 2009 р ."Укртранснафта" і "Синтез Ойл" уклали договір на транспортування нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ. У 2012 році тодішній голова "Укртранснафти", ставленик Коломойського Олександр Лазорко знизив вартість резервування труби з 6,15 млн грн до 835 тис. грн щомісяця. За результатами перевірки Ревізійної комісії було встановлено, що "Синтез Ойл" оплатила лише 902 тис. грн, тоді як щомісячні витрати на утримання нафтопроводів становили близько 14 млн грн. У листопаді 2014 року Лазорко уклав додаткову угоду до кінця 2017 року, продовживши монополію "Синтез Ойл" на нафтопровід за заниженим тарифом. Загальна сума збитків з 2012 року оцінюється у 228,5 млн грн.

Раніше прокуратура пред'явила Лазоркові звинувачення за чотирма епізодами: незаконне викачування технологічної нафти з магістральних нафтопроводів; підписання протиправних і антидержавних угод на зберігання нафти зі структурами "Привату"; незаконні (надмірні) витрати на страхування в ПАТ "Укртранснафта"; резервування нафтопроводу Кременчук-Одеса компанією "Синтез Ойл".

У вересні 2015 року МВС оголосило Лазорка в усеукраїнський розшук, а в грудні СБУ направила в Інтерпол запит на оголошення колишнього топ-менеджера в міжнародний розшук.

Лазорко зараз у Великобританії, де намагається отримати притулок.

Коломойський в інтерв'ю LB.ua говорив, що одним із пунктів його домовленостей з владою під час звільнення з посади голови Дніпропетровської ОДА було непереслідування Лазорка за діяльність на посаді "Укртранснафти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram