ГоловнаЕкономікаБізнес

Італійська Saipem зажадала €759 млн від "Газпрому"

Відмова від "Південного потоку" загрожує Росії новими збитками.

Італійська Saipem зажадала €759 млн від "Газпрому"
Фото: http://www.rbc.ru

Закриття проекту "Південний потік" обернулося першим великим позовом для "Газпрому". Італійський підрядник Saipem, вибрана для будівництва підводної частини газопроводу, вимагає від російської держкомпанії 759 млн євро.

Saipem направила заяву про арбітражний розгляд при Міжнародній торговій палаті в Парижі з підконтрольною "Газпрому" South Stream Transport B.V. у листопаді 2015 року, як випливає з матеріалів для інвесторів італійського підрядника, з якими ознайомився РБК. South Stream Transport — оператор будівництва підводної частини "Південного потоку", який мав пройти по дну Чорного моря в обхід України, але так і не був реалізований.

Суму у 759 млн євро визначили після складання оцінки вже зроблених робіт.

Скаргу могли включити в загальний позов про стягнення збитків і недодержки, що виникли через розірвання контракту щодо "Південного потоку". Тоді сума позову збільшиться.

За словами представника South Stream Transport, в компанії отримали повідомлення про позов. South Stream Transport намагалася залагодити суперечку мирним шляхом, однак Saipem вирішила судитися.

Нагадаємо, "Південний потік" - нереалізований проект газопроводу в обхід України через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи передбачуваною потужністю у 63 млрд куб. м на рік. Будівництво труби на російській території почалося у 2012 році. Передбачалося, що наприкінці 2015 року через "Південний потік" буде поставлено перший газ. На повну проектну потужність газопровід планувалося вивести у 2018 році. За оцінками експертів, загальні витрати на будівництво "Південного потоку" на території Росії становили €13 млрд, а з урахуванням підготовчих робіт у Європі - €17-20 млрд. Після відмови від будівництва "Південного потоку" "Газпром" заплатив ще 56 млрд руб. (близько $1 млрд на момент оголошення) європейським партнерам - Eni, Wintershall і EdF за належні їм 50% South Stream Transport.

Газопровід не збудували через претензії Євросоюзу, який стверджував, що "Південний потік" не відповідає нормам Третього енергопакету. Офіційно проект закрили 1 грудня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram