ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема
Россия

У Росії задумалися про "стрижку" депозитів фізосіб

Великі вклади громадян РФ можуть вилучити і внести в капітал проблемних банків.

У Росії задумалися про "стрижку" депозитів фізосіб
Фото: EPA/UPG

Міністерство фінансів Росії задумалося про проведення так званої "стрижки" депозитів - про примусову конвертацію великих вкладів у капітал проблемних банків для їхнього фінансового оздоровлення.

Про це повідомив заступник міністра фінансів Олексій Мойсеєв, пише finanz.ru.

Зазвичай такий механізм застосовують до депозитів і рахунків юросіб, проте в Мінфіні не виключають поширення практики на фізичних осіб. "Можливо, до дуже великих фізичних осіб. До депозитів фізосіб, починаючи від 100 млн, або якось так. Але не мільйон, не два, не 10. Сума ще не визначена, але вона буде дуже значною. Ми говоримо про десятки мільйонів рублів щонайменше. Це якісь окремі фізособи, які за економічною суттю є як юридичні", - сказав він.

Як зазначає РБК, раніше про механізм bail-in говорив також заступник голови Центробанку РФ Михайло Сухов. За його словами, потрібно запропонувати таке рішення фінансового оздоровлення банків, щоб мінімізувати масштабні витрати держави і при цьому зберегти довіру кредиторів до діяльності банку. У грудні голова ЦБ Ельвіра Набіулліна також сказала, що використання bail-in в низці випадків дозволить не відкликати ліцензію, а зберегти банк із перспективою росту платоспроможності.

Нагадаємо, таку схему підтримки проблемних банків використали на Кіпрі 2013 року. У рамках реструктуризації фінансової системи влада ввела одноразовий податок на вклади, що перевищують 100 тис. євро.

У березня 2014 року Національний банк України також вивчав можливість конвертації вкладів у неплатоспроможному банку "Форум" у його акції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram