ГоловнаЕкономікаБізнес

Прокуратура порушила дві справи проти виробника "Сємок"

Одну з компаній корпорації запідозрили в несплаті податків і шахрайстві.

Прокуратура порушила дві справи проти виробника "Сємок"
Сергей Рыбалка
Фото: liashko.ua

Корпорацію S.Group, яка належить нардепу Сергієві Рибалці, підозрюють в ухиленні від сплати 145 млн гривень податків, а також у спробі шахрайством заволодіти коштами компанії АТБ-маркет на 110 млн гривень. Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на прокуратуру Дніпропетровської області.

Заступник прокурора області Андрій Бачище на брифінгу у вівторок розповів, що посадові особи ТОВ "Продекспорт 2009" (входить у корпорацію S.Group) відображали в податковій звітності операції придбання товарів у фіктивних підприємств, реально операції не здійснювалися, так занижувалася сума отриманого прибутку та податку на додану вартість.

"Наприклад, підприємство внесло в податкову звітність відомості про нібито купівлю насіння соняшнику в товариства з обмеженою відповідальністю, зареєстрованого на підставну особу (пенсіонера), яке насправді сільськогосподарську продукцію ніколи не виробляло. Тому, відповідно, і продавати її не могло", - повідомив заступник прокурора області.

Розслідування у кримінальному провадженні, порушеному за цим фактом, здійснюють за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах). Під час розслідування прокуратура виявила акт податкової перевірки, яким установлено порушення податкового законодавства корпорацією на суму 145 млн гривень. Цей акт був прихований від реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань посадовими особами фіскальної служби.

Заступник прокурора Дніпропетровської області також поінформував про те, що посадові особи корпорації S.Group є фігурантами іншого кримінального провадження, розпочатого за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу). За його словами, на підставі підроблених документів корпорація подала позов до компанії АТБ-маркет (з якою S.Group мала реальні довгострокові господарський взаємини) про стягнення заборгованості на 110 млн гривень, якої насправді не існувало.

"Оскільки в Дніпропетровську виграти суду з таким позовом було важко, до схеми залучили підприємство, зареєстроване в Києві, і подали позов до господарського суду цього міста, який суд задовольнив", - повідомив Бачище.

Як з'ясувало слідство, позов підписав не директор компанії, а інша особа, що підтверджується висновком почеркознавчої експертизи. Відразу після проведення цієї "операції" борг за позовом передали іншому підприємству, яке також пов'язане із S.Group, а директором підприємства призначено жителя тимчасово окупованої території України ("ДНР").

"Новопризначений директор одразу" втратив "усю без винятку документацію, що відображає господарську діяльність за кілька років, що складається зі звітів, з договорів тощо, і зник на території, не підконтрольній українській владі", - зазначив заступник прокурора Дніпропетровської області.

Бачище констатував той факт, що розслідування прокуратурою зазначених злочинів привернуло увагу народного депутата України від Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Рибалки, який, на думку прокуратури, безпосередньо пов'язаний з діяльністю корпорації S.Group.

"У кожнім разі, незважаючи на тиск, слідство буде завершено, а справи передадуть до суду з відповідними доказами", - зазначив Андрій Бачище.

Корпорація S.Group є великим виробником снеків, які випускають під брендами "Козацька слава", Semkі, "Мачо", KartoFan, Snekkin, "Мій рибалка" та іншими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram