ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ позитивно оцінив держбюджет України на 2016 рік, - Яресько

Рішення про виділення Україні третього траншу можуть ухвалити наприкінці січня - в лютому

МВФ позитивно оцінив держбюджет України на 2016 рік, - Яресько
Фото: yes-ukraine.org

Міжнародний валютний фонд позитивно оцінив закон про державний бюджет на 2016 рік і прийнятий разом із ним пакет законів, однак для виділення Україні третього траншу кредиту Києву необхідно виконати також зобов'язання в антикорупційній сфері та сфері структурних реформ.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько в коментарі "Економічній правді".

"МВФ погодився з тим, що прийнятий бюджет загалом відповідає цілям програми", - сказала вона.

"Під час ухвалення рішення про надання Україні чергового траншу керівництво МВФ буде оцінювати виконання всіх попередніх умов і структурних маяків, виконання яких має термін до кінця грудня 2015 року, а не тільки питання прийняття держбюджету-2016", - додала міністр фінансів.

За її оцінками, у разі успішного виконання всіх умов рада директорів МВФ може провести збори для виділення третього траншу TFF наприкінці січня - в лютому.

Яресько також спростувала припущення її заступника Артема Шевальова про те, що МВФ може об'єднати третій і четвертий транші програми.

Також міністр уточнила, що підготовка оновленого меморандуму за програмою EFF і обговорення виконання всіх попередніх умов і маяків можливе дистанційно, без приїзду місії Фонду в Україну.

Нагадаємо, Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу і ухвалила держбюджет на 2016 рік. Від цих документів залежить виділення третього траншу МВФ у рамках 4-річної програми співпраці загальним обсягом $17,5 мільярда. На рішення МВФ орієнтуються інші кредитори, які пообіцяли ще $2,3 мільярда.

Уряд розраховував отримати гроші ще до кінця року, але виділення траншу відклали через тривалу роботу над податковою реформою, що спровокувала суперечки між урядом і парламентською коаліцією.

Перший транш МВФ становив 5 млрд доларів, його отримали в середині березня. Другий транш у розмірі 1,7 млрд доларів надійшов на початку серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram