ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева схвалила курс 24,1 грн/дол. у бюджеті

Національний банк вважає реалістичним прогноз, розрахований Мінфіном і МВФ.

Гонтарева схвалила курс 24,1 грн/дол. у бюджеті
Фото: Сергей Нужненко

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що середньорічний курс 24,1 грн/дол., який заклали в держбюджеті, є реалістичним.

"Нас продовжують запитувати про прогнози з приводу курсу гривні. Що ми можемо сказати з цього приводу? Міністерство фінансів заклало в бюджет на 2016 рік прогноз курсу на рівні 24,1 грн/дол. Раніше цей прогнозний курс був розрахований Міжнародним валютним фондом. Зі свого боку Національний банк вважає такий прогноз реалістичним, але розуміє ризики, які можуть перешкодити його реалізації. Під ними ми маємо на увазі зовнішні та внутрішні фактори, які є поза контролем монетарної політики. Мова йде передусім про погіршення зовнішньої кон'юнктури міжнародних ринків", - сказала Гонтарева на прес-конференції у вівторок.

Вона нагадала, що протягом тривалого часу ціни на основні експортні товари України - сталь і зерно - дешевшали. Швидкого відновлення цін Гонтарева не очікує. Крім того, Федеральна резервна система США почала цикл підвищення ставок. У результаті такої політики вартість кредитів для країн, що розвиваються, в тому числі для України, буде зростати, що буде позначатися на курсі національної валюти. Втім, цей вплив для України не буде дуже значним, підкреслила Гонтарева, оскільки зовнішні ринки запозичення для країни поки що закриті. Крім того, можливі несприятливі наслідки від девальвації країн, що є торговими партнерами і конкурентами України, а також від закриття російського ринку.

"Зовнішньоекономічні ризики можуть позначитися на показниках платіжного балансу, а відповідно - на курсі гривні і рівні інфляції. Але зауважу, що мова йде тільки про можливі ризики, які можуть бути нівельовані іншими факторами. Зокрема, падіння надходжень від експорту металів і зернових буде компенсуватися здешевленням імпорту енергоносіїв. Сьогоднішня ціна нафти набагато нижча від тієї, яку ми закладали в наш прогнозний сценарій, і ми не очікуємо істотного відновлення цін у найближчій перспективі. Як результат, знизяться ціни на тільки на саму нафту, а й на нафтопродукти і газ", - заявила голова НБУ.

Нагадаємо, що на 29 грудня курс долара становить 23,81 грн/дол. На чорному ринку долар коштує близько 25 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram