ГоловнаЕкономікаБізнес

Не задоволені скасуванням пільг на ПДВ аграрії почали перекривати дороги

Від Порошенка вимагають ветувати закон про перегляд спецрежиму для АПК.

Представники аграрного бізнесу в понеділок почали блокувати кілька доріг по всій Україні. Вони вимагають, щоб Президент ветував закон, яким переглянуто режим оподаткування підприємств АПК податком на додану вартість.

Як стверджує сайт agravery.com, аграрії заблокували трасу Київ-Одеса, дорогу в Білій Церкві, траси Хмельницький-Вінниця, Хмельницький-Тернопіль та інші.

Видання подає карту перекриття доріг.

Фото: http://agravery.com/

Нагадаємо, спецрежим оподаткування ПДВ підприємств АПК діяв з 1998 року і дозволяв їм не сплачувати цей податок до бюджету, а зберігати на спецрахунку. Скасування цієї пільги домагався МВФ. Верховна Рада в підсумку зберегла спецрежим, однак зобов'язала сплачувати частину ПДВ у бюджет. Зокрема для рослинництва 15% ПДВ будуть залишати виробникові на спецрахунку, а 85% скеровуватимуть у бюджет; виробництво великої рогатої худоби і молока - 80 і 20%; виробники решти продукції - 50 і 50% відповідно. З 2017 року спецрежим підлягає скасуванню.

Крім того, закон повернув експортерам зернових і технічних культур право на відшкодування ПДВ з бюджету. Передбачено створення двох реєстрів - для великих експортерів з часткою експорту до 40% і всіх решту. Перші повинні отримувати ПДВ в автоматичному режимі, другі - за залишковим принципом.

Аграрне лобі при цьому заявляє, що в бюджеті не передбачено достатньо коштів для відшкодування ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram