ГоловнаЕкономікаФінанси

Вищий адмінсуд знову зробив кримчан нерезидентами

Справу про скасування постанови НБУ №699 відправлено до суду першої інстанції.

Вищий адмінсуд знову зробив кримчан нерезидентами
Фото: obozrevatel.com

Громадян України з реєстрацією в Криму (а таких близько 2,3 млн осіб) знову прирівняли до нерезидентів. Вищий адмінсуд України (ВАСУ) скасував постанову Окружного адмінсуду від 22 січня 2015 року та постанову Київського апеляційного адмінсуду від 1 вересня 2015 року, інформує кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Під час судового засідання за касаційною скаргою представники Нацбанку України наполягали на тому, що постановою №699 кримчани не прирівнюються до нерезидентів.

"У постанові йде мова не про прирівнювання кримчан до нерезидентів, а таким чином встановлюється порядок здійснення валютних операцій. Тобто операції повинні відбуватися в режимі, передбаченому для нерезидентів, а самі особи до нерезидентів не прирівнюються", - заявила в суді представник НБУ, головний юрисконсульт Юлія Шовкаєва.

У свою чергу експерт Регіонального центру прав людини (РЦПЛ) Сергій Заєць каже, що сьогоднішнім рішенням ВАСУ фактично повернув статус нерезидентів для кримчан, прописаний у пункті 1 постанови НБУ і скасований рішенням Київського апеляційного адміністративного суду 1 вересня 2015 року.

"По суті, постанова №699 знову діє... Але рішення не остаточне, справа розглядатиметься. Багато в чому на результат справи вплине аргументація, яка зараз запишуть в ухвалі ВАСУ. Але знущання над кримчанами тривають", - сказав Сергій Заєць.

Напомним, постановление Нацбанка №699 было принято 3 ноября 2014 года. Согласно ему, граждане Украины, а также юридические лица, имеющие крымскую регистрацию, фактически лишились предоставления полного спектра банковских услуг, которыми могут пользоваться другие граждане Украины (открытие счета, депозита, оформление кредита и покупка иностранной валюты и т.п.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram