ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу

Депутати ухвалили один із ключових законопроектів на 2016 рік

Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу
Фото: dzvin.org

Верховна Рада затвердила податкові зміни на 2016 рік, прийнявши законопроект №3688. За нього проголосував у четвер 251 народний депутат.

Він зокрема встановлює ставку єдиного соціального внеску на рівні 22%, а ставку податку на доходи фізичних осіб - у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%). Цей проект також скасовує імпортний збір.

Щодо спрощення системи оподаткування передбачаються такі зміни: зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників III групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - і з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 разу ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств) скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

В цілому закон вносить зміни до 38 законодавчих актів.

Для того, щоб проголосувати закон, депутати півдня проводили консультації. Остаточно домовитися вдалося тільки після того, як надійшла пропозиція створити два реєстри на відшкодування ПДВ - перший для тих компаній, які відповідають критеріям автоматичного відшкодування, інший - для решти платників та експортерів. Вони повинні почати роботу з 1 лютого 2016 року. Експерти реанімаційного пакету реформ вже встигли назвати перший реєстр "реєстром для олігархів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram