ГоловнаЕкономікаДержава

Казахстан пообіцяв не долучатися до ембарго проти України

Сторони мають намір і далі співпрацювати за правилами міжнародної торгівлі

Казахстан пообіцяв не долучатися до ембарго проти України

Влада Казахстану обіцяє не вводити обмежень на імпорт українського продовольства слідом за Росією.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, цих домовленостей досягнуто на зустрічі української делегації з казахською стороною у рамках міністерської конференції СОТ, яка проводилася в Найробі (Кенія) у грудні.

"Озвучено позицію про те, що Казахстан не застосовуватиме до України обмеження такі, які застосовує Росія, і не виходитиме із зони вільної торгівлі, яка діє в рамках СНД", - розповіла вона.

Казахстан запевнив українську сторону в тому, що має намір і надалі співпрацювати з Україною за правилами міжнародної торгівлі.

Українська сторона, у свою чергу, попросила представників влади Казахстану і далі скасовувати введені "Россільгоспнаглядом" обмеження щодо імпорту українського продовольства, що застосовувалися до всіх країн-членів Митного союзу.

Микольська також зазначила, що сторони домовилися активізувати виробничу кооперацію між підприємствами двох країн, щоб виробляти в Україні товари для подальших поставок на ринок Європейського Союзу, а в Казахстані - щоб поставляти на ринки країн Азії.

Нагадаємо, Росія скасувала з 1 січня дію угоди про зону вільної торгівлі з Україною. Причиною названо набуття чинності угоди про ЗВТ між Україною і Євросоюзом. Крім того, РФ розширила на Україну заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, яку раніше ввела щодо країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії. Продовольче ембарго торкнеться України з 1 січня 2016 року.

24 грудня Верховна Рада дозволила ввести відповідне ембарго на російські товари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram