ГоловнаЕкономікаБізнес

Втрати України через держполітику стосовно брухту оцінили в сотні мільйонів гривень

Держава отримує 240 грн у вигляді мита, хоча могла б 2100 гривень у вигляді податків.

Втрати України через держполітику стосовно брухту оцінили в сотні мільйонів гривень
Фото: mvdlnr.ru

Держава недорахувалася більш ніж 800 млн грн прямих відрахувань до бюджету тільки через те, що МЕРТ безвідмовно видає брухтозаготівельникам усе нові квоти на експорт з України стратегічної сировини, повідомляє "Мінпром".

За даними видання, девальвація гривні з 8 до 25 грн/дол. зробила експорт брухту прибутковим бізнесом. Тільки за січень-жовтень за кордон відвантажено 1,125 млн тонн - максимальний показник за останні 10 років. Водночас українські виробники за підсумками 10 місяців недоотримали 670 тис. тонн брухту, необхідного для виплавки сталі.

Втрата вигоди для держбюджету очевидна: з вивезенням металобрухту держава отримує 240 грн/тонн як експортне мито. Якщо ж цю тонну брухту переплавити в сталь, держава отримає 2100 грн/т податків.

Із таким підходом МЕРТ держскарбниця недоотримує кошти, а гірничо-металургійний комплекс України перебуває на межі виживання. Падіння виплавки сталі за січень-листопад становило 16,8%, чавуну - 13,5%, випуск прокату - 17,1%, а сталевих труб - цілі 40%. Однією з головних причин погіршення показників фахівці називають ситуацію із забезпеченням металургійних заводів металобрухтом.

Тим часом рішення проблеми дуже просте, пише "Мінпром". Досить підвищити мито на вивезення брухту до 50 євро/тонн (зараз мито становить лише 10 євро/тонн). "Такий розмір мита дозволить металургам перемогти дефіцит сировини, а обсяги експорту залишаться на рівні минулих років", - вважає голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

Він також зазначив, що мито 50 євро/тонн на експорт брухту передусім вигідне державі, оскільки додатково дасть до бюджету 1,157 млрд грн на рік за поточним курсом. "Причому дві третини цих надходжень забезпечать металурги за рахунок створення продукції з вищою доданою вартістю і лише одну третину - брухтовики", - наголосив голова Федерації металургів України.

На засіданні Ради експортерів при Кабінеті Міністрів 10 грудня прем'єр Арсеній Яценюк заявив про необхідність детінізувати ринок металобрухту. Відповідне доручення було дано керівництву МЕРТ на чолі з Айварасом Абромавичусом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram