ГоловнаЕкономікаБізнес

Російський фрахтівник намагався продати українське риболовецьке судно

Судно знаходиться під арештом у Туреччині через фіктивну заборгованість

Російський фрахтівник намагався продати українське риболовецьке судно

Держрибагентство заявило про запобігання незаконному продажу риболовецького судна "Таманський" російським фрахтувальником. Про це на брифінгу повідомив глава відомства Ярема Ковалів.

"Тільки завдяки оперативному втручанню Держрибагентства і держпідприємства "Керченський морський рибальський порт" (власник судна) нам вдалося зупинити незаконний продаж на аукціоні в Туреччині 14 грудня судна "Таманський", - розповів він.

За словами Коваліва, перед фрахтувальником (у цьому випадку - компанія Cowen Managmant SA, зареєстрована на Багамських островах, але кінцевим бенефіціаром її є російська компанія) створили фіктивну заборгованість нібито за проведені ремонтні роботи на судні у 1,2 млн доларів, хоча за договором фрахту Cowen Managmant SA мала здійснювати ремонт судна за власні кошти. Під час заходження в один із портів Туреччини судно у зв'язку з цим заарештували і готували на продаж за 1 млн доларів на аукціоні нібито для погашення заборгованості перед фрахтувальником.

Ковалів зазначив, що за такою самою або схожою схемою розпродали майже весь океанічний флот, який дістався Україні у спадок від Радянського Союзу. У 1991 році Україні належало 230 суден океанічного плавання, а у 2015 році залишилося тільки 11, з яких всього лише 4 - у державній власності.

Ковалів зазначив, що зараз агентство розробляє комплекс заходів щодо покращення співпраці з фрахтувальниками, за його словами, цю програму він має намір представити громадськості вже у лютому 2016 року.

Нагадаємо, що Кабмін досі не закрив рибні порти в Криму. Це означає, що кораблі будь-яких країн світу можуть спокійно використовувати рибні порти в Керчі та Севастополі, не побоюючись наслідків у вигляді санкцій або закриття європейських ринків збуту для заготовленої таким чином продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram