ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада дозволила Кабміну ввести відповідне ембарго на російські товари

Україна і Росія 1 січня почнуть торгову війну

Рада дозволила Кабміну ввести відповідне ембарго на російські товари
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволила уряду ввести відповідні заходи щодо заборони ввезення на територію України російських товарів.

Проект закону №3704 про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" (щодо надання Уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру проти держави-агресора) ухвалено 291 голосом.

Він наділяє Кабмін правом відповідати на дискримінаційні та/або недружні дії Росії стосовно України.

Додатковими заходами, які можуть застосовуватися у відповідь, є:

  • заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмежень на їхнє здійснення;
  • скасування тарифних пільг (тарифних преференцій) за ставками Митного тарифу України шляхом призупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, застосування пільгових або повних ставок ввізного мита або скасування тарифних квот.

Нагадаємо, Росія скасувала з 1 січня дію договору про зону вільної торгівлі з Україною. Причиною названо набуття чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Крім того, Росія розширила на Україну заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, яку раніше ввели стосовно країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії. Продовольче ембарго торкнеться України з 1 січня 2016 року.

Кабінет Міністрів оцінив імовірні втрати від введення Росією торгового ембарго проти українських товарів у розмірі 600 млн доларів у 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram