ГоловнаЕкономікаДержава

Посол Великобританії розповіла про ризик для України, якщо депутати не приймуть бюджет

Посол закликала вибрати шлях розвитку.

Посол Великобританії розповіла про ризик для України, якщо депутати не приймуть бюджет
Фото: dzvin.org

Український парламент має ухвалити Державний бюджет на 2016 рік і зміни до Податкового кодексу, запропоновані урядом на чолі з Арсенієм Яценюком, інакше країна опиниться у важкій фінансовій ситуації.

Про це написала надзвичайний і повноважний посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф у своєму блозі на "Українській правді".

"У Великобританії є прислів'я, що "індички не голосують за Різдво" (не подумайте, це не образа). Зрозуміло, що ті, хто не хоче платити більший податок, не будуть у захваті і не голосуватимуть за більш високі ставки й ефективніше оподаткування. Проте якщо поглянути на це питання в ширшому контексті, то йдеться про набагато більше, ніж податок для індивідуального робітника або компанії. Україні потрібно впорядкувати свій бюджетний баланс - гроші повинні як надходити, так і витрачатися з державної скарбниці", - наголосила Гоф.

"Але уявіть це питання в довгостроковій перспективі: народні депутати не голосують за державний бюджет і поправки до Податкового кодексу, ставлячи під загрозу програму МВФ. Це означатиме ризик для України втратити не тільки $1,7 млрд наступного траншу від МВФ, але і додаткових $600 млн макрофінансової допомоги від ЄС. Не кажучи вже про наслідки для ринку і тиск на гривню", - додала вона.

"Це може, по суті, нівелювати досягнуті важкою працею успіхи щодо стабілізації економіки, які є зараз. Україна не може дозволити собі втратити це фінансування в той момент, коли Росія посилює торгові санкції", - наголосила посол Великобританії

Джудіт Гоф додала, що йдеться не тільки про гроші, а й про репутацію України у світі.

"При цьому уряді Україна дотримувалася програми МВФ значно довше, ніж всі інші уряди. Довіра і впевненість до України виросли так само, як і міжнародна допомога. Звіт про безвізовий режим минулого тижня є доказом цього", - написала вона.

"Якби я могла згадати одне різдвяне бажання, я б попросила всіх народних депутатів пам'ятати про довгостроковий розвиток і добробут українського народу під час ведення переговорів і голосування в парламенті цього тижня. Безумовно, це рішення самих депутатів, а я в Україні тільки гість. Але я як посол приїхала в Україну, щоб побачити, як ця країна стає успішною і забезпечує безпечне, надійне і безбідне майбутнє, якого заслуговують її громадяни. Ця подорож не буде простою, але у обраних вами представників є шанс просувати країну вперед, а не повертати її в минуле", - резюмувала Гоф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram