ГоловнаЕкономікаФінанси

МВС розслідує розкрадання 10,4 млрд гривень у банку "Надра"

Фірташа і колишніх топ-менеджерів банку підозрюють у привласненні кредитів НБУ.

МВС розслідує розкрадання 10,4 млрд гривень у банку "Надра"

Кримінальна справа, яку порушили на початку грудня щодо банку "Надра", стосується розкрадання коштів Національного банку на суму 10,4 млрд гривень колишніми топ-менеджерами банку "Надра" спільно з його власниками.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 16 грудня 2015 року, повідомляє "Фінансовий клуб".

Згідно з судовими документами, у 2008-2014 роках посадові особи фінустанови заволоділи грошима, наданими як рефінансування на загальну суму 10,4 млрд грн (7,1 млрд 2008 року і 3,3 млрд 2014 року), чим завдали збитки державі на вказану суму.

У своєму зверненні до суду поліція просила про доступ до документів, пов'язаних з отриманням рефінансування, їхнім подальшим використанням, поверненням. Також слідчі хотіли отримати накази про призначення, функціональні обов'язки, посадові інструкції службовців фінустанови, що виконували програму рефінансування. Клопотання було задоволене.

Кримінальне провадження розслідують за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу - заволодіння майном в особливо великому розмірі.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорив, що власник банку Дмитро Фірташ давав особисту гарантію на кредити рефінансування НБУ і що він є підозрюваним. При цьому в розшуку також перебуває колишній голова правління банку "Надра" Ігор Гіленко. Його підозрюють в організації заволодіння 6,4 млрд грн рефінансування, виділеного банку "Надра" 2008 року.

Банк "Надра" був одним з найбільших в Україні, при цьому за останні шість років у нього двічі вводили тимчасову адміністрацію: 2009 року (тоді його купив Фірташ) і 2015 року. Влітку 2015 року НБУ ухвалив рішення ліквідувати "Надра".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram