ГоловнаЕкономікаБізнес

Демонтаж газових модулів спровокує подорожчання газу для авто в Києві на 30%, - думка

Збут газу зростає щороку приблизно на 10%

Демонтаж газових модулів спровокує подорожчання газу для авто в Києві на 30%, - думка
Фото: esteo.com.ua

Демонтажі газових модулів, організовані КП "Київблагоустрій", є вибірковими, проводяться з порушеннями і можуть призвести до подорожчання скрапленого газу у столиці на початку 2016 року у 30-35%, вважає Перша київська асоціація скрапленого газу (ПКАСГ), на членів якої припадає близько 40% столичного ринку, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Ми спостерігаємо класичну й цинічну спробу чиновників допомогти "своїм компаніям" захопити газовий роздріб, що постійно зростає... Замовник може бути тільки один - великі мережі АЗС України, які на хвилі кризи втрачають надприбутки через падіння продажів бензинів, але декларують бажання підсилитися завдяки газу", - цитують у релізі ПКАСГ президента асоціації Олександра Приступова.

Він пояснив, що споживання бензину скорочується, тоді як збут газу зростає щороку приблизно на 10%.

"Зачистка почалася з найбільш платоспроможного міста - Києва", - додав А. Приступов.

У ПКАСГ вважають дії КП вибірковими, оскільки вони торкнулися виключно учасників об'єднання (40% АГЗП столиці) та інших незалежних гравців ринку, проте не торкнулися великих мереж АЗС (15%).

Згідно з даними асоціації, до середині грудня незаконні демонтажі відбулися на 49 АГЗП.

В асоціації

вказують, що найбільш серйозним порушенням під час демонтажу є їхнє здійснення без складання протоколу про адміністративне правопорушення та винесення постанови про визнання особи, винної у порушенні правил благоустрою Києва, що позбавляє АГЗП-мережі конституційного права на судове оскарження рішень "Київблагоустрою".

ПКАСГ вважає, що у разі ліквідації незалежних мереж АГЗП столичний ринок стане монополізованим: "Ситуація в газовому роздробі буде аналогічною з продажем світлих нафтопродуктів, де п'ять мереж контролюють 95% продажу бензину в Києві".

За оцінками асоціації, якщо на ринку газу середня маржа становить 5-10%, то на ринку світлих нафтопродуктів - близько 30-35%.

Асоціації нагадує, що розслідування Антимонопольного комітету України про цінові змови на ринку світлих нафтопродуктів малорезультативні.

ПКАСГ закликає Київську міськдержадміністрацію, мера Києва Віталія Кличка, правоохоронні органи провести відкрите розслідування за фактом незаконних демонтажів, встановити винних осіб і в чиїх інтересах вони діють. Члени асоціації також заявляють про намір захистити свої права в судах.

До складу ПКАСГ входить понад десять компаній, у тому числі "Смарт Газ", "Нафтогаз-2", "Спецтранссервіс", "Газовик", "Поліссяпромгаз", "Інком-ЛПГ", "Атум-2003", "Авантаж 7".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram