ГоловнаЕкономікаБізнес

Легальна горілчана галузь може не дожити до весни

У новому році пляшка горілки коштуватиме 90 гривень, коньяку - 150 гривень.

Легальна горілчана галузь може не дожити до весни
Фото: www.dsnews.ua

Чергове підвищення акцизів на лікеро-горілчані вироби не врятує український бюджет, оскільки для споживачів купівля спиртного за новими цінами стане недозволеною розкішшю. Так легальна горілчана галузь може взагалі припинити своє існування до весни 2016 року, вважають учасники ринку, опитані "Українськими новинами".

За словами голови асоціації "Укргорілка" Володимира Остапчука, в разі підвищення акцизу мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л становитиме 90 грн, а тризіркового коньяку - 150 грн. Експерт зазначив, що підвищення цін призведе до істотного зростання рівня тіньової економіки в алкогольній галузі.

Кабінет Міністрів України подав у Верховну Раду законопроект №3630 "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні". У ньому уряд пропонує парламенту з 1 січня 2016 року підвищити акцизний податок на горілку на 100%. У результаті такої реформи вже через два тижні пляшка найдешевшої легальної горілки в роздробі буде коштувати близько 90 грн. До весни тіньовий ринок міцного алкоголю зросте до 60-70%, і більшість легальних виробників опиняться просто на межі банкрутства.

"У результаті підвищення акцизу на лікеро-горілчані вироби до 141,06 грн за 1 літр 100% алкоголю наступного року Україна стане чемпіоном світу з продажу сурогату, "паленки" і "лівої" горілки", - прогнозує директор асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк. Експерт зазначає, що зараз держава має абсолютну монополію на виробництво спирту і повний контроль над його реалізацією. Водночас сьогодні навіть на столичних ринках о будь-якій годині дня і ночі можна купити нелегальну горілку за 25 грн. "Уже з нинішніми ставками податку тіньовий обіг лікеро-горілчаних виробів в Україні становить 40%. При цьому держбюджет недоотримує 5 млрд грн", - розповідає Остапюк.

Але замість того, щоб сконцентруватися на боротьбі з тіньовим ринком і залучити додатковий п'ятимільярдний ресурс у бюджет, уряд Арсенія Яценюка і Міністерство фінансів Наталії Яресько продовжують тиск на легальний сегмент ринку. "До чого це призведе? Чи готові споживачі купувати легальну пляшку горілки за 90 грн? Очевидно, що з нинішнім зубожінням населення вибір буде зроблено на користь сурогату", - вважає директор "Укргорілки".

За даними ВООЗ, щорічно від отруєння сурогатним алкоголем в Україні помирають 10 тис. громадян, а 2016 року кількість загиблих від "паленки" виросте в рази. У разі ухвалення законопроекту №3630 відповідальність за ці смерті буде на Кабінеті Міністрів України, вважають у галузевій асоціації.

На думку генерального директора ТОВ "ІСТЕРН БЕВЕРИДЖ ТРЕЙДИНГ" Ольги Івушкіної, реалізація поспішних і радикальних податкових ініціатив уряду попросту доведе до банкрутства легальних виробників міцного алкоголю. За її оцінкою, мінімальна ціна горілки після збільшення акцизного податку становитиме в роздрібній торгівлі не менш ніж 85 грн за пляшку. Істотне збільшення акцизу в ціні пляшки укупі з низькою платоспроможністю споживачів зроблять привабливими тільки виробництво і реалізацію тіньової продукції.

Фахівці зазначають, що українські виробники - єдині в Європі, які сплачують акцизний податок авансом, кредитуючи державу. При цьому уряд не просто саботує боротьбу з тіньовим ринком горілки, а й проштовхує через парламент псевдореформи, спрямовані на подальшу тінізацію галузі.

Проблема ще й у тому, що реальні надходження до бюджету від підвищення податку виявляються в рази нижчими від урядових планів. Експерти підрахували, що рівень фіскальної віддачі від акцизного податку в Україні дуже низький - всього 23% (іншими словами, уряд планує отримати збільшення надходжень до бюджету від акцизного податку в 100 грн, а фактично отримує лише 23 грн). Для порівняння - рівень фіскальної віддачі в ЄС становить 81%.

Як зазначили в прес-службі "Баядера Груп", легальні виробники й імпортери алкоголю підтримують пропозиції про підвищення ставок акцизного податку на алкогольні напої на 15% щорічно протягом трьох років. Їх містить законопроект №3357 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації".

"Також необхідно посилити боротьбу з нелегальним обігом спирту за допомогою ефективної роботи державних органів контролю. Це дозволить наповнити державний бюджет, забезпечити стабільну роботу галузі і своєчасно виконати зобов'язання України щодо приведення ставок акцизного податку в мінімально рекомендовані Директивою Ради №92/84/ЄС", - стверджують у "Баядері".

Члени Кабінету Міністрів України, схоже, мають своє бачення реформ, хоча більшість опитаних алкогольних виробників все ще сподіваються, що їхні аргументи будуть почуті і галузь вдасться відстояти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram