ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ змінив свої правила, щоб продовжити фінансування України

Несплата боргу Росії більше не загрожує зривом кредитної програми фонду.

МВФ змінив свої правила, щоб продовжити фінансування України
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд скасував заборону на кредитування країн із простроченою суверенною заборгованістю, повідомляє WSJ.

Тож Україна навіть у разі дефолту російських облігацій на 3 млрд доларів має право розраховувати, що гроші від МВФ надходитимуть.

Росія голосувала проти такого рішення і вже заявила, що буде оскаржувати його.

"[Рішення МВФ] приймається виключно на шкоду Росії і з метою легалізації можливості Києва не розраховуватися зі своїми боргами. На цьому тлі кричуще виглядає небажання США вирішувати питання ратифікації угоди про поповнення капіталу МВФ, який саме дуже знадобився б для вирішення боргових проблем України. То набагато простіше міняти сформовані роками базові правила роботи МВФ, зволікати з рішенням про зміну Статуту Фонду та його капіталізацію, що безуспішно вже протягом багатьох років обговорюється на "двадцятці", ніж вирішувати по суті проблеми країн, що опинилися в дефолті і реалізують програму МВФ", - цитує ТАСС міністра фінансів РФ Антона Сілуанова.

Раніше правила МВФ забороняли йому кредитувати країни, які мають борг перед іншими державами. А оскільки Росія відмовляється брати участь у реструктуризації українських облігацій, а Україна відмовляється розраховуватися в повному обсязі, це ставило під загрозу всю 17-мільярдну програму МВФ і пов'язану з нею фінансову допомогу від інших країн.

Україна заборгувала Росії 3 млрд доларів за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент Володимир Путін обіцяв Януковичу 15 млрд доларів, але через Євромайдан видав тільки 3 млрд. Термін погашення паперів настає 20 грудня 2015 року.

Мінфін України відмовився погашати ці бонди на умовах, відмінних від тих, що були запропоновані комітету кредиторів на чолі з Franklin Templeton і узгоджені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram