ГоловнаЕкономікаФінанси

Росія повідомила про рішення судитися щодо кредиту Януковича

США відмовилися надати гарантії за зобов'язаннями України.

Росія повідомила про рішення судитися щодо кредиту Януковича
Фото: forexrost.ru

Росія вирішила подати до суду на Україну, якщо та не виплатить борг $3 млрд доларів до 20 грудня цього року.

Про це йдеться в заяві міністерства фінансів Російської Федерації.

"Незважаючи на відсутність офіційного звернення України до уряду РФ з питання реструктуризації суверенного боргу на $3 млрд доларів, Росія сама запропонувала розстрочити погашення українського боргу на 3 роки (2016-2018 роки) під гарантії США, ЄС або першокласного міжнародного фінансового інституту", - зазначили у відомстві.

У Мінфіні підкреслили, що Росія запропонувала Україні "умови навіть кращі, ніж просив Міжнародний валютний фонд".

"Цього тижня ми отримали офіційну відмову від уряду США надати гарантії за зобов'язаннями України. У зв'язку з цим нам не залишається нічого іншого, окрім як подати до суду на Україну в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань у повному обсязі 20 грудня цього року, що означатиме суверенний дефолт України", - повідомляється в заяві.

Нагадаємо, Росія відмовилася брати участь у реструктуризації боргу України. Київ у відповідь заявив, що у такому разі Москва не отримає нічого. Росія тривалий час погрожує Україні судом, проте 16 листопада Володимир Путін повідомив, що Москва запропонувала розстрочити платіж з боргу України на 2016-2018 роки по $1 млрд на рік. Замість цього Путін зажадав гарантій щодо боргу України "або від уряду США, або від Євросоюзу, або від одного із солідних міжнародних фінансових інститутів".

Напередодні в Росії повідомили, що відповіді на цю пропозицію від України не отримали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram