ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ поки що не визначився з датою засідання щодо перегляду політики кредитування

Від вирішення фонду може залежати доля програми для України.

МВФ поки що не визначився з датою засідання щодо перегляду політики кредитування
Фото: EPA/UPG

Дату офіційного засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду стосовно перегляду політики кредитування ще не визначено, повідомив офіційний представник МВФ Джеррі Райс.

"Раніше ми повідомляли, що цей процес складається з двох етапів - неформальної і офіційної зустрічі ради директорів. Я можу повідомити, що перший етап - неформальна зустріч - вже відбувся 23 листопада. Дати другого етапу - офіційного засідання - у мене поки що немає , - сказав він на брифінгу у Вашингтоні у четвер, передає Інтерфакс-Україна.

Перегляд політики кредитування вигідний для України, оскільки зараз правила фонду забороняють надавати фінансування країні-члену МВФ, що має заборгованість перед офіційним кредитором. Україна має борг перед Росією $3 млрд, який та відмовилася реструктуризувати. Якщо цей борг буде визнано офіційним, за чинними правилами це призведе до відмови МВФ від кредитування України.

МВФ до поки що не визначився зі статусом боргу України перед РФ. Україна наполягає, що борг комерційний, Росія - що офіційний.

Спірні облігації було випущено в кінці 2013 році як частину допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент Володимир Путін обіцяв Януковичу 15 млрд доларів, але через Євромайдан той отримав тільки 3 млрд. Термін погашення паперів настає в грудні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram