ГоловнаЕкономікаБізнес

Десять країн ЄС виступили проти "Північного потоку-2"

Східна Європа повстала проти нового проекту "Газопроводу" і західних енергокомпаній

Десять країн ЄС виступили проти "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Десять країн Євросоюзу з Центральної та Східної Європи виступили проти газпроводу "Північний потік-2", відправивши відповідний лист на адресу Європейської комісії. На їхню думку, цей проект "Газпрому" суперечить інтересам ЄС і загрожує подальшою дестабілізацією в Україні.

Як повідомляє Reuters, лист підписали Болгарія, Чехія, Естонія, Греція, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Словаччина.

У ньому йдеться, що збереження транзиту газу через територію України є стратегічним інтересом Євросоюзу не тільки з точки зору енергетики, воно також сприятиме зміцненню стабільності у східноєвропейському регіоні. У четвер єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте заявив, що "Україна - це безпечний маршрут", і висловив упевненість у тому, що постачання російського газу слід і далі здійснювати через Україну.

Східноєвропейські країни ЄС також відзначають, що позиція Єврокомісії щодо "Північного потоку" матиме серйозний вплив на те, як бачитимуть єдність країн блоку його партнери і союзники.

Нагадаємо, 10 вересня прем'єр Словаччини, кажучи про "Північний потік-2", заявив, що західноєвропейські газові компанії роблять зі словаків ідіотів. Він зазначив, що Європейська рада довгий час говорила про те, що Україні треба допомогти залишитися транзитером газу і що їй треба допомогти пережити зиму. Словаччина послухалася, організувавши "малий реверс", а після цього газові трейдери підписують угоду з "Газпромом", яка де-факто передбачає припинення транзиту газу через Словаччину.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у свою чергу заявив, що для України це також означає виключення з транзитних поставок і втрату 2 млрд доларів доходу.

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут через дно моря, а також точка входу у газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram