ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія закрила проект газопроводу "Турецький потік"

Збитий Су-24 поставив хрест на одному з трубопроводів в обхід України.

Росія закрила проект газопроводу "Турецький потік"
Фото: gazprom.ru

Росія остаточно припиняє роботу над проектом газопроводу "Турецький потік" у зв'язку з рішенням накласти санкції на Туреччину. Про це заявив міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв, повідомляє "Интерфакс".

Проект газопроводу "Турецький потік" також підпадає під дію російського закону про спеціальні економічні заходи, які є правовою підставою для ухвалення Москвою обмежувальних заходів щодо Туреччини, сказав Улюкаєв. "Цей проект нічим не відрізняється від будь-якого іншого проекту, і точнісінько так само йдеться про наше інвестиційне співробітництво", - заявив міністр у четвер журналістам, відповідаючи на запитання.

Про долю проекту АЕС "Аккую" Улюкаєв заявив: "Те саме".

Нагадаємо, 1 грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не буде продовжувати будівництво "Південного потоку" через неконструктивну позицію ЄС. Через кілька днів голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку" - за рахунок "Північного потоку" і нового трубопроводу до Туреччини, що отримав назву "Турецький потік".

660 км турецького трубопроводу мали намір продовжити у старому коридорі "Південного потоку" і тільки останні 250 км повернути в бік європейської частини Туреччини, а не в Болгарію. Першу нитку трубопроводу потужністю 15,75 млрд кубометрів планували ввести в експлуатацію вже в грудні 2016 року. Його сукупну потужність планували на рівні 63 млрд кубометрів. Міжурядову угоду про газопровід мали підписати у другому кварталі 2015 року.

Однак влітку переговори з Туреччиною зайшли в безвихідь. "Газпром" заморозив розширення ГТС на півдні Росії під "Турецький потік", а згодом "Газпром" домовився про розширення газопроводу "Північний потік", повернувшись так до раніше замороженого проекту.

Щодо атомної станції "Аккую", то її мав побудувати "Росатом" поблизу міста Мерсін. Згідно з угодою від травня 2010 року, проект АЕС "Аккую" передбачав спорудження чотирьох енергоблоків із реакторами ВВЕР потужністю 1200 МВт кожен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram