ГоловнаЕкономікаДержава

Економісти очікували гіршої динаміки ВВП України в третьому кварталі, - Бєлан

В інвесткомпанії Dragon Capital не виключають перегляду прогнозу до кращого.

Економісти очікували гіршої динаміки ВВП України в третьому кварталі, - Бєлан
Фото: www.dragon-broker.com

Реальний ВВП України зріс у третьому кварталі на 0,7% порівняно з даними за другий квартал (з урахуванням сезонного фактору за попередніми даними Держстату). Уперше за останні шість кварталів економіка показала зростання.

Правда, порівняно з третім кварталом 2014 року падіння ВВП становить -7% (у другому кварталі цей показник становив -24,6%, у першому - -17,2%, тобто падіння сповільнюється).

Такі результати виявилися сюрпризом для економістів, йдеться в розсилці Олени Бєлан, головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital.

"Динаміка ВВП порівняно з 3 кв. 2015 р. перевершила і наші очікування (-9,3% р/р), і консенсус-прогноз агентства Bloomberg (-9,5% р/р), у зв'язку з чим ми не виключаємо перегляд у бік поліпшення наших поточних річних прогнозів (-12% р/р у 2015-му і +1% у 2016 р.)", - повідомляє Бєлан.

У разі збереження відносно спокійної ситуації на Донбасі компанія очікує подальшого скорочення темпів падіння ВВП і переходу показників зростання в плюсову зону на початку наступного року. Проте стан поточної економічної стабілізації все ще крихкий, через що в компанії не виключають тимчасового повернення квартальної динаміки ВВП у негативну зону. "На нашу думку, відновлення зростання було забезпечене комбінацією двох факторів: стабілізацією валютного ринку з березня цього року, що допомогло поліпшити споживчі настрої й очікування бізнесу, і деескалацією військових дій у східних регіонах із вересня, завдяки чому почалося відновлення виробництва в металургійній і суміжних галузях. Тож ми вважаємо, що позитивна динаміка ВВП у минулому кварталі була забезпечена інвестиційним та експортним компонентами, тоді як споживання домогосподарств залишалося слабким", - додає Олена Бєлан.

Докладну структуру квартального ВВП повинні опублікувати 18 грудня. Ці дані дозволять зробити більш точні висновки про те, який компонент зіграв основну роль у зростанні ВВП у третьому кварталі.

Нагадаємо, в липні Dragon Capital погіршив прогноз падіння ВВП України до 12%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram