ГоловнаЕкономікаФінанси

Путін запропонував Україні виплатити "кредит Януковича" по $1 млрд на рік

Росія пом'якшила свою позицію щодо українського боргу і почала торгуватися.

Путін запропонував Україні виплатити "кредит Януковича" по $1 млрд на рік
Фото: EPA/UPG

Росія згідна реструктуризувати Україні єврооблігації на суму 3 млрд доларів, але на своїх умовах, пише ТАСС.

За словами президента РФ Володимира Путіна, пропозиція Росії передбачає перенесення платежу на 2016-2018 роки - по мільярду в рік.

"Ми не просто погодилися з реструктуризацією українського боргу, ми запропонували кращі умови цієї реструктуризації, ніж нас просив МВФ. Нас просили перенести цей платіж на наступний рік. Я сказав, що ми готові піти на глибшу реструктуризацію: готові піти на те, щоб цього року взагалі не отримувати жодних грошей, а наступного року отримати мільярд, у 17-му - ще мільярд і у 18-му - ще мільярд", - цитує Путіна "Интерфакс".

Натомість Росія вимагає гарантій щодо боргу України.

"Ми попросили такі гарантії або від уряду США, або від Євросоюзу, або від одного із солідних міжнародних фінансових інститутів. Якщо наші партнери вважають, що кредитоспроможність України зростатиме - і нас у цьому переконують, значить, вони вірять у це, а якщо вірять, то нехай дадуть гарантії. А якщо не здатні дати гарантії, то, значить, вони не вірять у майбутнє української економіки", - сказав він.

Він також повідомив, що провів переговори з цього приводу з президентом США Бараком Обамою і главою МВФ Крістін Лагард.

Сьогодні вранці міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що РФ зробила нову пропозицію про порядок оплати Україною російського боргу в розмірі $3 млрд. Він також заявив, що спочатку Росія обговорить цю пропозицію з МВФ. У чому саме полягає суть пропозиції, Сілуанов не казав.

Нагадаємо, Росія у грудні 2013 року придбала євробонди України на $3 млрд, випущені в рамках підтримки режиму Віктора Януковича. Погашення паперів має відбутися у грудні 2015 року. Україна запропонувала Росії реструктуризувати борг разом із комерційними кредиторами, але РФ вважає борг суверенним і від реструктуризації відмовилася.

Домовленість України і кредиторів, за словами українських чиновників, передбачає, що Росія не зможе отримати кращі умови порівняно з ними. Приватні кредитори, нагадаємо, погодилися списати 20% боргу і відтермінувати погашення решти суми на чотири роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram