ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардеп хоче заборонити здавати порожні пляшки

Частка скла у відходах в такому разі збільшиться до 20-25%

В Україні можуть заборонити використання оборотної скляної тари для пива, йдеться в сюжеті програми "Вікна-новини" на телеканалі СТБ.

Відповідну законодавчу ініціативу лобіює народний депутат від "Народного фронту" Олег Кришин.

"До депутатства він був співвласником одного з найбільших в Україні склозаводів. Каже, дбає не про те, щоб пляшок більше заводи продали, а про здоров'я українців. Втім, у турботу про людей не вірять виробники пива", - йдеться в сюжеті.

Журналісти наводять приклад Данії, де практика повторного використання скляної тари успішно використовується вже сто років.

Зараз у середньому кожна пляшка в Данії використовується тридцять разів. За словами генерального секретаря Датської асоціації пивоварів Нільса Халда, рівень повернення в країні пляшок близький до ста відсотків. "Ми рятуємо суспільство більш ніж від мільйона тонн відходів щорічно", - акцентує Халда.

Заборона використання оборотної пляшки, крім того, може загострити ще одну проблему в Україні.

За даними міністерства екології, сьогодні 4% території України займають сміттєзвалища. "Частка скла, яке не розкладається, у побутових відходах становить від 7% до 12%. У разі ухвалення відповідних законодавчих змін частка скла може збільшитися до 20-25%", - застерігає керівник КП "Київкомунсервіс" Євген Русін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram