ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна зібралася реструктуризувати борг Києва, оминаючи комітет кредиторів

Операція була заблокована одним з великих власників єврооблігацій.

Україна зібралася реструктуризувати борг Києва, оминаючи комітет кредиторів
Фото: forexrost.ru

Уряд розраховує досягти угоди про реструктуризацію єврооблігацій Києва на 550 млн доларів без попередньої згоди комітету кредиторів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в уряді.

Він пояснив, що під час переговорів з комітетом кредиторів сторони були близькі до угоди, однак угода була заблокована одним з великих власників єврооблігацій.

Враховуючи, що інші учасники комітету загалом згодні з пропозиціями Києва, було вирішено звернутися до всіх утримувачів євробондів столиці з пропозицією схвалити реструктуризацію без згоди спеціального комітету.

"Уже є відповідне рішення Київради, уряд його схвалює. Розпочато юридичну підготовку, тому пропозицію, швидше за все, буде зроблено протягом тижня", - повідомило джерело.

За його словами, Київ уже визначився з організатором угоди.

Ім'я організатора співрозмовник агентства не уточнив.

Нагадаємо, спеціальний комітет держателів єврооблігацій Києва відхилив умови реструктуризації єврооблігацій столиці на $550 млн, що припускають обмін їх на суверенні єврооблігації з відстрочкою погашення на чотири роки, зниженням ставки до 7,75% річних і заміну 25% основної суми боргу державними деривативами.

Умови, зокрема, припускають обмін єврооблігацій столиці з погашенням в 2015 і 2016 рр. на загальну номінальну суму $550 млн на єврооблігації України з погашенням в 2019 і 2020 рр. на $412,5 млн. Нараховані за облігаціями відсотки будуть капіталізовані і додані до основної суми нових облігацій.

Нині в обігу перебувають єврооблігації Києва на $250 млн з терміном обігу до 6 листопада 2015 року та ставкою 8% річних і на $300 млн з терміном обігу до 11 липня 2016 року і ставкою 9,375% річних.

Що стосується державного боргу, то держателі 13 з 14 випусків суверенних і гарантованих державою єврооблігацій на загальну суму 14,36 млрд доларів і 0,6 млрд євро підтримали їх реструктуризацію 14 жовтня. Згоду не отримано лише за "російським" євробондами на $3 млрд, термін погашення яких настає в кінці грудня 2015 року.

У середу уряд доручив Мінфіну розмістити облігації, які будуть обміняні на боргові зобов'язання, що підпали під реструктуризацію.

12 листопада Україна завершить реструктуризацію зовнішнього держборгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram