ГоловнаЕкономікаБізнес

Російські лотереї в Україні знайшли можливість працювати із замороженими рахунками

"М.С.Л." і "Патріот" далі продають білети.

Російські лотереї в Україні знайшли можливість працювати із замороженими рахунками
Фото: grandvolyn.com.ua

Лотерейні компанії, до яких, згідно з рішенням РНБО, застосували обмежувальні санкції, віднайшли джерела фінансування із замороженими рахунками і навіть виплачують невеликі виграші. Про це в коментарях "Економічній правді" кажуть реалізатори лотерейних білетів і менеджери компаній, які потрапили під санкції.

"Можливо, якісь проблеми є, але нам про це не говорять, - безтурботно повідомляє продавець разом з новиною про те, що я виграла 10 грн. Вона одразу простягає мені десятку" - описує журналіст свій експеримент з купівлі лотерейного білета "Хто там?" у кіоску на станції метро "Петрівка". Лотерею "Хто там?" випускає оператор "М.С.Л.", на якого поширюються санкції України проти Росії.

"Нічого страшного. Недавно одна пара виграла 1 тис. грн. Вони поїхали, як того вимагають правила, в офіс "Патріота" і в повному обсязі отримали свій виграш", - цитує журналіст слова реалізатора лотерейних білетів "Моя країна - Україна". Цю лотерею випускає оператор "Патріот", на якого також повинні поширюватися санкції.

Видання нагадує, що, згідно з рішенням РНБО, до обох операторів застосовано такі види санкцій: блокування активів, заборона на виведення капіталів з України, призупинення виконання фінансових та економічних зобов'язань, заборона працювати з міжнародними платіжними системами, ввезення та вивезення валютних цінностей та обмеження з видачі готівки за платіжними картами.

"Судячи з усього, лотерейники знайшли спосіб частково оминути ці труднощі. Особливо якщо врахувати, що держава не контролює їхньої діяльність і має приблизне уявлення про їхні реальні грошові потоки", - йдеться в публікації.

Почесний президент юридичної компанії Jurimex Данило Гетманцев, який, як писала "Українська правда", є міноритарним власником акцій "М.С.Л.", на запитання, як виплачують виграші, якщо гроші заморожено, "загадково сказав, що "засновники віднайшли інші джерела". На цьому етапі виникають питання, і не тільки з приводу того, звідки у "М.С.Л." гроші на виплату виграшів із замороженими рахунками", - зазначає видання.

Нагадаємо, закон "Про державні лотереї в Україні" передбачає, що виплата призів відбувається з призового фонду, накопиченого оператором лотерей, а не за рахунок інших джерел. Призовий фонд повинен зберігається на рахунках оператора.

Який максимальний розмір виграшу, що його може сьогодні отримати гравець, який купує лотереї в компаній, яка потрапила під санкції Україна проти Росії, чи можуть гравці розраховувати на великі виграші, куди йдуть гроші гравців і за чий рахунок здійснюються виплати - видання не уточнює.

Раніше видання писало про те, що левову частку лотерейного ринку в Україні контролюють російські олігархи. Йдеться про компанії "Патріот" і "М.С.Л.", на частку яких припадає загалом 95% українського лотерейного ринку. "Економічна правда" припускає, що санкції можуть не подіяти на повну силу на компанії з російським капіталом, зокрема через слабкий контроль з боку держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram