ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава заборгувала "Метінвесту" 2,3 млрд гривень за ПДВ

ПГЗК і "Запоріжсталь" відключено від автоматичного відшкодування

Держава заборгувала "Метінвесту" 2,3 млрд гривень за ПДВ
Фото: dnrespublika.info

Заборгованість податкових органів України за податок на додану вартість перед підприємствами групи "Метінвест" у жовтні 2015 року зросла на 13,1% - з 2,06 млрд грн до 2,33 млрд грн. Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у групі в середу.

Заборгованість за ПДВ включає борги перед ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" (ПГЗК, Кривий Ріг Дніпропетровської обл.) і меткомбінатом "Запоріжсталь". "З автоматичного відшкодування ПДВ знову випали "Запоріжсталь" і ПГЗК. У жовтні до них приєдналася ще й "Азовсталь" - невідшкодований ПДВ за неї тепер становить 176 млн грн", - констатували у прес-службі "Метінвесту".

При цьому в холдингу підкреслили, що "Запоріжсталі" і Південному ГЗК у жовтні не було відшкодовано ні копійки, і борг перед ними становить вже 1 млрд грн і 540 млн грн відповідно. "Про підприємства, розташовані на непідконтрольній Україні території, говорити не доводиться зовсім - ПДВ у жовтні їм не відшкодовували, і загальний борг перед ними перевищив 700 млн грн. Не відшкодовано в жовтні ПДВ і Авдіївського коксохіму (борг 43 млн грн), що розташований на українській території", - зазначили у прес-службі.

Станом на 1 жовтня "Метінвест" мав невідшкодовану податковими органами заборгованість з ПДВ у розмірі 2 млрд грн. Як зазначав директор "Метінвесту" Юрій Риженков місяць тому, ситуація з відшкодуванням ПДВ покращилася, однак повністю не нормалізувалася. "Триває відключення низки підприємств від системи автоматичного відшкодування ПДВ, у тому числі меткомбінату "Запоріжсталь", - констатував топ-менеджер.

Крім того, за його словами, не відшкодовується ПДВ підприємствам групи, що знаходяться в зоні тимчасово непідконтрольній українській владі. "Ці підприємства - Єнакіївський метзавод і Харцизький трубний завод - вже перереєстровано в Маріуполі, однак їм не відшкодовується ПДВ за поставлену на експорт продукцію", - сказав гендиректор. Кілька підприємств холдингу, незважаючи на відповідність усім критеріям автоматичного відшкодування ПДВ, відключено від цієї системи, відбувається затримка з його відшкодуванням.

У свою чергу генеральний директор "Запоріжсталі" Ростислав Шурма зазначив, що заборгованість податкових органів перед підприємством з ПДВ до початку жовтня становила 850 млн грн. "Два місяці тому "Запоріжсталі" перестали відшкодовувати ПДВ в автоматичному режимі, хоча меткомбінат відповідає всім критеріям", - сказав він.

Керівники холдингу і меткомбінату вважають таку ситуацію ненормальною і закликають Міністерство фінансів відшкодувати заборгованість в повному обсязі для подальшої реалізації інвестиційних проектів на підприємствах холдингу.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку ЗРС і вугілля та виробництва коксу до випуску напівфабрикатів і кінцевої продукції зі сталі, трубопрокату і рулонів, а також виробництва іншої продукції з високою доданою вартістю. Група складається з видобувних і металургійних підприємств, що знаходяться в Україні, Європі та США і має мережу продажів з охопленням всіх ключових світових ринків.

Основними акціонерами компанії Metinvest BV (Нідерланди, материнської компанії групи "Метінвест") є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram