ГоловнаЕкономікаДержава

У Донецькій області планують об'єднати всі шахти у єдину вугільну компанію

Вугільні поля і центрально-збагачувальні фабрики мають повернути у державну власність

У Донецькій області планують об'єднати всі шахти у єдину вугільну компанію
Павел Жебривский
Фото: president.gov.ua

Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив про створення робочої групи з об'єднання всіх шахт області в єдину вугільну компанію.

Про це повідомляє офіційний сайт Донецької ВЦА.

"Проблема в тому, що багато об'єктів вугільної промисловості на Донбасі монополізовані. Центрально-збагачувальні фабрики, вугільні поля віддали приватним структурам, а державним підприємствам залишили самі збитки. Фактично дуже багато грошей розкрадається. Тому Донецька ВЦА ставить перед собою амбітне завдання", - сказав Жебрівський на зустрічі з представниками Профспілки працівників вугільної промисловості.

За його словами, йдеться про повернення вугільних полів і центральних збагачувальних фабрик в розпорядження шахт і держвласність, а також їхнє входження у структуру нової компанії.

"Яким чином це буде відбуватися, вирішуватимемо разом. Від кожної шахти до складу робочої групи увійде один представник. Ми знайдемо комплексне рішення, щоб вирішити можливі протиріччя. Єдина вугільна компанія має отримати можливість сама реалізовувати продукцію і розпоряджатися коштами", - сказав Жебрівський.

Він також зазначив, що держпідтримка вугільної промисловості "не може тривати вічно, і рано чи пізно дотації припиняться".

"Якщо у нас є підприємства, які ніколи не вийдуть на прибуткову діяльність, значить, треба їх розформовувати. Але попередньо створивши нові робочі місця, запропонувавши людям альтернативу", - підкреслив глава ВЦА.

За словами Жебрівського процес створення єдиної вугільної компанії буде тривалим, а завдання робочої групи - напрацювати пропозиції, узгодити їх із профспілками і тільки тоді виходити з комплексним рішенням на профільні міністерства, до уряду та президента.

Нагадаємо, за даними Міненергетики, робота вугільних підприємств України збиткова, а обсяг фінансових втрат щомісяця становить близько 250 млн гривень

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram