ГоловнаЕкономікаДержава

Керівництво Держспоживу слід замінити, - Павленко

Відомство блокує дорожню карту заходів для початку експортних операцій у ЄС.

Керівництво Держспоживу слід замінити, - Павленко
Фото: Макс Требухов

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів не функціонує в належному стані. Некомпетентні дії і надмірні амбіції керівництва служби ставлять під загрозу можливий експорт українського насіння в країни ЄС.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко під час спільної з Держветфітослужбою колегії, де також був голова Держспоживу Сергій Глущенко.

Олексій Павленко додав, що керівництво відомства блокує дорожню карту заходів для початку експортних операцій. "Такі дії отримали негативну оцінку бізнесу і критично сприймаються європейськими партнерами України. Сьогодні відомство повністю демотивоване", - зазначив Павленко.

"Як міністр я відповідаю за продовольчу безпеку країни. Тому наголошую, те, що відбувається в службі, необхідно кардинально змінювати. Якщо це не відбудеться, буду ініціювати перед КМУ питання доцільності перебування керівника на посаді. Ми повинні зберегти функції служби, щоб вона ефективно працювала і захищала здоров'я людей", - зазначив міністр.

Він повідомив, що зараз триває дуже напружена робота з відкриття нових ринків із Саудівською Аравією, з Ізраїлем, Китаєм, Казахстаном і з країнами Європейського Союзу. "Неможливо працювати, якщо структура і функції Держспоживу не узгоджені з Євросоюзом. Якщо ситуацію не буде вирішено найближчим часом, у цьому відомстві будуть кардинальні зміни всієї команди", - підкреслив міністр.

Разом з тим Сергій Глущенко сказав, що не розуміє, як новостворена служба може заважати роботі міністерства, особливо якщо вона не підкоряється аграрному відомству. "Ми існуємо паралельно з Держветфітослужбою на центральному рівні. Жодним чином не заважаємо працювати. Тому незрозумілі скарги на те, що нова служба чисельністю два працівники повинна інспектувати, контролювати і перевіряти ситуацію з АЧС", - зазначив голова Держспоживу.

Водночас члени колегії зазначили, що забезпечення безпеки та якості харчових продуктів є складовою продовольчої безпеки та аграрної політики в цілому, що є компетенцією Мінагрополітики.

Держспожив створили восени минулого року на базі Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram