ГоловнаЕкономікаБізнес

Техогляди автомобілів повернуться у 2019 році

Обов'язкова перевірка технічного стану транспортних засобів - вимога УА з ЄС

Техогляди автомобілів повернуться у 2019 році
До середины 2011 года техосмотры проводила ГАИ
Фото: 20.ua

Обов'язкові техогляди легкових автомобілів і причепів відновлять у 2019 році, мотоциклів - у 2022 році, автобусів - у 2017 році, а вантажівок міжнародного класу - з цього року.

Такий графік розробило Міністерство інфраструктури на виконання Угоди про асоціацію, яка вимагає привести законодавство України у відповідність з актами ЄС, пише "Інтерфакс-Україна".

При цьому МІУ пропонує ввести нову систему перевірки придатності транспортного засобу до експлуатації, яка в тому числі передбачає відповідальність СТО за проведену перевірку.

Першу перевірку нові автомобілі проходитимуть через чотири-п'ять років. У період гарантії виробника техобслуговування і ремонт авто можна виконувати у будь-якому центрі ремонту відповідно до вимог виробника.

Нагадаємо, що влітку 2011 року Україна скасувала обов'язковий техогляд для легкових автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях. Водночас техогляд комерційних авто і вантажних автомобілів вантажопідйомністю до 3,5 т і причепів до них з терміном експлуатації понад два роки проводиться що два роки, вантажівок вантажопідйомністю понад 3,5 т, причепів до них і автомобілів-таксі незалежно від терміну експлуатації - щорічно, автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації - двічі на рік.

Законопроект для імплементації норм ЄС у сфері автомобільного транспорту передбачає внесення змін у більш ніж 40 нормативних актів. Термін імплементації документа становитиме від року до п'яти років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram