ГоловнаЕкономікаБізнес

Об'єднання малого та середнього бізнесу пропонує ввести 5-річний мораторій на перегляд спрощенки

"Фортеця" виступає за збереження тисяч робочих місць.

Об'єднання малого та середнього бізнесу пропонує ввести 5-річний мораторій на перегляд спрощенки
Фото: Макс Левин

Всеукраїнське об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» пропонує ввести 5-річний мораторій на внесення змін до спрощеної системи оподаткування.

Про це йдеться в повідомленні об'єднання.

"Спрощена система оподаткування забезпечує робочі місця мільйонам українцям. Тому її перегляд і демонтаж може спровокувати соціальний вибух. Так як це було 2010 року, коли десятки тисяч підприємців вийшли на Податковий майдан. Щоб не допустити посилення тиску на мале та середнє підприємництво, Всеукраїнське об'єднання «Фортеця» пропонує ввести 5-річний мораторій на внесення змін до спрощеної системи оподаткування", - наводять аргументи на ВОМСБ.

Свою ініціативу вони називають відповіддю на збільшення кількості охочих ліквідувати спрощенку. Адже після того, як проти чинної системи єдиного податку виступило Міністерство фінансів, до них приєдналися депутати-автори проекту Податкового кодексу, зареєстрованого в парламенті 26 жовтня.

Зокрема документ пропонує заборонити працювати на спрощеній системі оподаткування цілим групам підприємців - власникам підприємств харчування, готелів, ювелірам, тим, хто виготовляє і продає одяг зі шкіри та хутра та іншим.

«Фактично мова йде про ревізію спрощеної системи оподаткування. Але ми розуміємо, що це тільки перший крок. За ними будуть наступні, після чого вже через кілька років спрощенка може бути повністю ліквідована. Це нагадує продовження політики Азарова, який будь-що хотів скасувати систему єдиного податку», - вважає народний депутат, голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

"Однак є кілька вагомих причин не робити цього, - запевняють у "Фортеці". - Насамперед спрощена система оподаткування дає роботу кільком мільйонам українцям і забезпечує соціальну стабільність. У разі скасування спрощенки ми втратимо значну кількість робочих місць. Це обернеться додатковими витратами з бюджету, адже за підрахунками, щоб забезпечити 1 млн людей доходом у розмірі прожиткового мінімуму, треба витратити з бюджету більш ніж 14 млрд грн. Але найголовніше - це посилить напруження в суспільстві і може призвести до непередбачуваних наслідків".

При цьому наголошують, що Президент України Петро Порошенко неодноразово попереджав, що відмовиться схвалювати податкову реформу, якщо вона не буде передбачати збереження єдиного податку для малого та середнього підприємництва.

«Спрощена система оподаткування повинна працювати в такому вигляді, як сьогодні, поки не запрацює нова система оподаткування і не почне відновлюватися економіка. Жодних змін і спроб вирішити проблеми чиновників і великого бізнесу за рахунок дрібних підприємців, оскільки це матиме серйозні негативні наслідки», - переконана Оксана Продан.

Нагадаємо, Всеукраїнське об'єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» створено 2011 року ініціаторами та активними учасниками Податкового майдану. Основним завданням організації є створення умов для ведення підприємництва в Україні, демонополізація економіки та забезпечення рівної конкуренції. Членами «Фортеці» є майже 100 тис. осіб по всій Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram