ГоловнаЕкономікаФінанси

"Проект Южаніної" зареєстрували в Раді всупереч погрозам МВФ

Фонд може позбавити Україну кредитів через різке зниження податків.

"Проект Южаніної" зареєстрували в Раді всупереч погрозам МВФ
Фото: volyanarodu.com.ua

Проект податкової реформи, розроблений депутатами Верховної Ради без участі Мінфіну, зареєстрували в парламенті.

Законопроект №3357 надійшов у Раду 26 жовтня. Його тексту на сайті парламенту поки що немає.

Документ розробляли в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики під керівництвом голови цього комітету, нардепа від БПП Ніни Южаніної.

Як повідомила Южаніна кілька днів тому, на зустрічі з нею постпред Міжнародного валютного фонду Жером Ваше пригрозив, що МВФ зупинить кредитну програму, якщо депутатський проект податкової реформи зареєструють у Раді.

Проект передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Уряд має намір наполягати на ухваленні за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, передбачає більшість ставок на рівні 20%.

Міністр Наталія Яресько минулого тижня дала велику прес-конференцію, на якій заявила, що її пропозиція передбачає зниження надходжень до держбюджету на 60 млрд гривень, тоді як альтернативні проекти передбачають зниження на 150-200 млрд гривень. Яресько також заявила, що Україні час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Національна рада реформ при Президенті ще навесні 2015 року створила цільову групу "Податкова реформа" на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько. Передбачалося, що реформу проголосують на початку осені, що дозволить запустити її із початку 2016 року і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося. У результаті на Нацраді реформ при Президентові на початку вересня представили декілька варіантів концепції та вирішили створити робочу групу для доопрацювання концепції податкової реформи. Ця група мала розробити єдину концепцію податкової реформи до кінця вересня, проте зробити це не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram