ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрнафта" заборгувала державі понад 11 млрд гривень

ДФС назвала вартість майна компанії.

"Укрнафта" заборгувала державі понад 11 млрд гривень
Архивное фото
Фото: vlada.io

Компанія "Укрнафта" заборгувала державі понад 11 млрд гривень, із яких 9,55 млрд становлять борги за податки, а 1,8 млрд - за дивіденди у 2011-2013 роках.

Про це розповів в.о. начальника Центрального офісу обслуговування платників податків ДФС Євген Бамбізов. Він підтвердив, що ДФС розірвала договір про реструктуризацію податкового боргу "Укрнафти" у зв'язку з його невиконанням з боку компанії.

У рамках стягнення цього боргу ДФС провела опис майна "Укрнафти", яке оцінено в 9,3 млрд гривень. "Я навіть можу публічно озвучити зараз на цій нараді, що в нас потрапило в акт опису. За списком: АЗС і нафта на 2,27 млрд гривень; квартири, будинки і решта нерухомості - 426 млн гривень; нежитлові приміщення - 420 млн гривень; ДПЗ, споруди - 1,67 млрд гривень; автотранспорт, споруди, свердловини - 2,944 млрд гривень. Останній акт опису газу - 1,634 млрд гривень... Загальна сума опису склала 9,278 млрд гривень", - сказав він. Зараз між Фіскальною службою і "Укрнафтою" триває суд з приводу того, чи має право ДФС стягнути майно компанії.

Бамбізов повідомив, що на момент укладення договору реструктуризації передбачалося, що грошовий потік компанії на місяць становитиме близько 5 млрд гривень.

Однак "Нафтогаз" вважає таку оцінку перебільшеною. "Ми зараз дивимося консолідовану фінансову звітність за попередній рік, підтверджену аудитором, у ній дохід 27 млрд гривень. Фактично з тими цінами на нафту - це близько 2,5 млрд на місяць, тобто зараз це максимум 2 млрд гривень, що вони можуть генерувати на місяць", - сказав виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Андрій Пасішник.

Нагадаємо, в серпні ДФС погодилася реструктуризувати "Укрнафті" заборгованість у розмірі близько 9 млрд грн на 5 місяців під 36% річних.

Марк Роллінс на першій своїй конференції на посаді голови "Укрнафти" наприкінці вересня пообіцяв, що компанія розрахується за всі борги з державою до кінця року. Проте наступного дня він письмово звернувся до уряду з проханням відстрочити вирішення питання із заборгованістю на 30 днів.

В Україні протягом 2014-2015 років різко підвищилися ставки рентних платежів на видобуток нафти і газу. Борг "Укрнафти" накопичився, оскільки компанія їх не платить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram