ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив подорожчання долара перекосом на ринку

Вкладники Дельти, отримавши компенсацію, кинулися скуповувати валюту.

НБУ пояснив подорожчання долара перекосом на ринку
Фото: Макс Требухов

Національний банк пояснює цьоготижневе зниження курсу гривні невеликим перекосом попиту та пропозиції. Про це заявив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

"Такі коливання, у тому числі й ті, які спостерігають цього тижня, не є чимсь екстраординарним. Вони неодноразово спостерігалися і в попередні місяці, але завдяки саморегулюванню ринку гривня коливалася в доволі широкому діапазоні 21-23, і в підсумку ринок виходив на середній рівноважний курс близько 22", - вважає він.

"Коли попит на валюту стає більшим, ніж пропозиція - гривня слабшає, а коли навпаки - вона зміцнюється. Оскільки обсяг торгів на ринку зараз незначний, а операції на ньому обмежені валютним регулюванням, навіть невеликі перекоси в попиті і пропозиції створюють суттєві коливання", - наголосив Пономаренко.

Тим часом дилери пояснюють зниження курсу гривні відновленням виплат вкладникам Дельта Банку. "Аналітика показує, що причиною зниження курсу є вкладники Дельти. Усі викинуті на ринок гроші відразу переводяться у валюту", - сказав дилер великого банку з українським капіталом, який побажав залишитися неназваним.

"За півтора тижня люди отримали на руки майже 4 млрд гривень. Як ви думаєте, куди вони понесли ці гроші? Звичайно ж, побігли купувати валюту", - розповів інший торговець.

Нагадаємо, що від початку тижня курс гривні знизився з 21,30 до 22,60 грн/долар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram