ГоловнаЕкономікаДержава

У Харкова відберуть за борги 57 тролейбусів і 10 трамваїв

Мерія сплатила за машини 52 млн гривень.

У Харкова відберуть за борги 57 тролейбусів і 10 трамваїв
Фото: http://passtrans.mashke.org

Харківське комунальне підприємство "Міськелектротранс" має передати 57 тролейбусів і 10 трамваїв у власність ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції".

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 15 жовтня.

Видання "Наші гроші" нагадує, що 2006 року ХКП "Міськелектротранс" узяв у платне користування на умовах лізингу 90 тролейбусів і 10 трамваїв у ПП "ПЛ Лізинг". Останнє купило ці машини у ТОВ "Дуотранс". На оплату 57 тролейбусів і 10 трамваїв "ПЛ Лізинг" взяло у "Кредобанку" кредит у розмірі 45,75 млн грн, який мало повернути до кінця 2011 року. У заставу банку підприємство передало куплені тролейбуси і трамваї.

"ПЛ Лізинг" кредиту не повернуло. Банк звернувся у постійний третейський суд при корпорації "ЮРТРАНССЕРВІС", який стягнув з підприємства 47,59 млн грн боргу. 2011 року Госпсуд Києва ухвалив виконати рішення третейського суду.

Тим часом "Кредобанк" переуступив право вимоги боргу фірмі "ФК "Приватні інвестиції". Оскільки ПП "ПЛ Лізинг" не повертав борг, ФК "Приватні інвестиції" звернулася до суду.

Суди всіх трьох інстанцій зобов'язали "Міськелектротранс" передати "Приватним інвестиціям" 57 тролейбусів і 10 трамваїв. Вони встановили, що ці машини перебували в користуванні комунального підприємства, однак їхнім власником увесь цей час було ПП "ПЛ Лізинг".

Мерія Харкова заперечувала, вказуючи, що вона оплатила частину машин, а саме на суму 52,32 млн грн, і потім стала їхнім власником.

Однак суд вказав, що, згідно з договором, мерія могла стати власником цих тролейбусів і трамваїв тільки після сплати залишкової вартості і всіх лізингових платежів. Зокрема, за договором, мерія мала сплатити 120,25 млн грн, а вона оплатила менш ніж половину - тільки 52,32 млн грн.

Суд також не зважив на посилання міськради на те, що "Міськелектротранс" є банкрутом, отже, спір про цих машини слід розглядати в рамках справи про банкрутство. Як зазначив суд, зазначені тролейбуси і трамваї включили до ліквідаційної маси підприємства вже після прийняття господарським судом першої інстанції рішення про відкриття ліквідаційної процедури.

Власником київського ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" є польський акціонерний банк "Загальна ощадна каса". Останнім також володіє "Кредобанк".

Засновником львівського ПП "ПЛ Лізинг" є Ришард Лучин, керівником - Юрій Свідзінський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram