ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія готова будувати ядерний завод в Україні

"ТВЕЛ" відкидає звинувачення у зриві зобов'язань.

Росія готова будувати ядерний завод в Україні
Фото: nugazeta.ru

Російська паливна компанія "ТВЕЛ" (входить в "Росатом") не отримувала від України офіційних повідомлень про відмову від спільного проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива.

"ПК «ТВЕЛ» дисципліновано дотримувалася всіх критеріїв і зобов'язань проведеної 2010 р. конкурсної процедури. Незважаючи на неухильне виконання російським акціонером усіх взятих на себе зобов'язань, проект вже два роки простоює через відсутність фінансування з українського боку. Інших перешкод для успішної реалізації проекту немає", - повідомляє прес-служба "ТВЕЛ".

"ТВЕЛ" повідомляє, що власним коштом виготовила обладнання для першої черги заводу, яке було прийнято українською стороною, але не оплачено. Наразі обладнання перебуває на зберіганні на Новосибірському заводі хімконцентратів.

20 жовтня міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що "ТВЕЛ" не виконує своїх зобов'язань з будівництва заводу для виробництва ядерного палива в Кіровоградській області, тому відповідну угоду буде розірвано.

Нагадаємо, "ТВЕЛ" виграла тендер з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива 2010 р. Під спорудження об'єкта виділено 6,8 га біля селища Смолине (Кіровоградська область). Українському держконцерну "Ядерне паливо" належать 50% + 1 акція ПрАТ "ЗВЯП", "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція. Вартість будівництва заводу оцінювали в 1,679 млрд грн. Першу чергу заводу планували ввести в експлуатацію 2015 року.

Однак "Ядерне паливо" не внесло в належний термін (до 31 грудня 2013 року) $42 млн для формування статутного фонду Заводу з виробництва ядерного палива. У квітні 2014 року Демчишин повідомив, що Україна вирішила не будувати завод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram