ГоловнаЕкономікаДержава

Яресько закликала не вигадувати "свою особливу" податкову реформу і послухати МВФ

Міністр прив'язала зниження податків до скорочення держвидатків.

Яресько закликала не вигадувати "свою особливу" податкову реформу і послухати МВФ
Фото: Макс Требухов

Глава Мінфіну Наталія Яресько заявила, що Україні час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Про це вона заявила на брифінгу в п'ятницю, присвяченому податковим змінам в Україні.

"Україна вже мала багато поганого досвіду у впровадженні так званих "своїх" варіантів реформи. Українські політики 23 роки відмовлялися прислухатися до міжнародного досвіду і весь час шукали свій "особливий" шлях в управлінні економікою, весь час відмовляючись від реформ, які інші країни проводили за підтримки Міжнародного валютного фонду і завдяки яким вони вже давно попереду України у своєму розвитку і в рівні ВВП на людину. Ми всі бачили, до чого цей особливий шлях нас привів: коли впав режим Януковича, в казні держави були сміховинні 117 тисяч гривень. "Наш" шлях - шлях до неліквідності", - сказала Яресько.

Вона підкреслила, що одна з найважливіших вимог МВФ щодо податкової реформи - скорочення дефіциту державного бюджету на 2016 рік з 4,1% до 3,7%. На ньому зав'язаний третій транш МВФ у розмірі 1,7 млрд доларів, а також 2,3 млрд доларів допомоги від інших партнерів, які залежать від кредиту фонду. "Дефіцит держбюджету - це один з показників здоров'я економіки, як температура тіла у людини", - пояснила Яресько.

З урахуванням того, що в Україні скасовується низка податків на імпорт, скорочуються рентні платежі і надходження від Національного банку, державний бюджет наступного року не дорахується 60 млрд гривень доходів. Відповідно, на таку ж суму доведеться урізати і витрати. Мінфін готовий до таких скорочень і закликає громадськість до обговорення, які статті потрібно урізати.

Інші проекти реформ, які пропонують політики, передбачають набагато більше скорочення надходжень доходів - на суму до 150-200 млрд гривень. Щоб виконати вимогу МВФ щодо дефіциту бюджету в такому разі, потрібно буде скоротити на таку ж суму і видатки бюджету. Настільки різке зниження витрат неможливе, підкреслила Яресько.

"Скоротити надходження можна легко на 25%, а спробуйте подумати, як скоротити витрати на чверть! Міжнародний досвід категорично каже, що це нереально і неправильно. Згідно з дослідженнями МВФ, за останні 25 років у світовій економіці було тільки 10 випадків, коли країна скорочувала витрати більше, ніж на 5% на рік. Середній рівень скорочення в цих 10 країнах - близько 9 відсотків", - заявила Яресько.

Міністр додала, що якщо Україна піде на повідку в тих, хто пропонує радикальне зниження податків, але при цьому не скоротить дефіцит бюджету, вона втратить підтримку донорів. Тоді покриття різниці між доходами і витратами відбуватиметься виключно за рахунок емісії гривні. "Ми всі пам'ятаємо страшну девальвацію у лютому цього року, а старші покоління - гіперінфляцію початку 90-х років, яка була викликана таким підходом", - нагадала вона.

Яресько вважає, що Україна не має права експериментувати з податками і повинна дослухатися до порад МВФ. При цьому вона додала, що Мінфін готовий до дискусій з приводу реформи. "Ми готові співпрацювати і з журналістами, і з експертами, і з суспільством, і з Верховною Радою, і з профільними міністрами, щоб знайти і запропонувати ті компенсатори для реформи, які забезпечать реальне зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та платників податків, спростять адміністрування податків, але при цьому не будуть ставити під загрозу фінансове здоров'я нашої держави", - підкреслила Яресько.

Нагадаємо, Національна рада реформ при Президентові ще навесні 2015 року створила цільову групу "Податкова реформа" на чолі з Яресько. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 року і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося. У результаті на Нацраді реформ при Президентові на початку вересня було представлено декілька варіантів концепції та прийнято рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи. Ця група мала розробити єдину концепцію податкової реформи до кінця вересня.

Інформація про роботу такої групи відсутня. За даними "Інтерфакс-Україна", уряд наполягає на прийнятті за основу менш радикальної концепції Мінфіну і одночасно веде складні переговори з МВФ, який побоюється розбалансування бюджету внаслідок нововведень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram