ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін умовив власників "коротких" бондів на реструктуризацію

Голосування кредиторів щодо угоди з Україною відбудеться в середу

Мінфін умовив власників "коротких" бондів на реструктуризацію
Фото: zn.ua

Власники єврооблігацій, виплату яких Україна протермінувала наприкінці вересня, схвалили нові умови їхньої реструктуризації, запропоновані Міністерством фінансів. Про це пише Bloomberg.

Цій групі належить понад 25% євробондів з випуску на $500 млн, термін погашення яких минув минулого місяця. У рамках реструктуризації вони отримають нові папери з погашенням у 2019 році.

Зустріч власників облігацій, на якій вони мають проголосувати за реструктуризацію українського держборгу, відбудеться наступного тижня, 14 жовтня.

Нагадаємо, наприкінці серпня Мінфін оголосив про досягнення домовленостей з комітетом кредиторів, згідно з якою Україні пробачають 3,6 млрд доларів комерційного боргу, а решту реструктуризують.

Однак через два тижні стало відомо, що декотрі кредитори, які володіють облігаціями з погашенням у 2015 році, виступили за перегляд умов попередньою домовленістю. Міністр фінансів України Наталя Яресько пояснила, що деякі кредитори не задоволені системою розподілу нових цінних паперів VRI (Value Recovery Instrument) між кредиторами, а не самою угодою з українською владою.

У рамках реструктуризації Україна випустить нові цінні папери, прив'язані до темпів зростання ВВП України. Платити за цими паперами доведеться у 2021-2040 роках. За оцінками МВФ, очікувані платежі з VRI складуть 0,3% ВВП у 2021-2025 роках і 0,6% ВВП у 2026-2040 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram