ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава повернула контроль над "Укрбурштином"

Суд припинив санацію державного підприємства.

Держава повернула контроль над "Укрбурштином"
Фото: Сергей Нужненко

Господарський суд Рівненської області в середу ухвалив припинити справу про банкрутство "Укрбурштину", що дозволяє державі повернути контроль над цим підприємством.

"Ми це зробили! Після 12 років банкрутства та санації "Укрбурштин" повертається під контроль держави Україна", - прокоментував рішення суду у своєму твіттері міністр економіки Айварас Абромавичус.

"Укрбурштин" із 2003 року перебував у стані банкрутства, а з 2005 року контролюється комітетом кредиторів і керуючим санацією, а не державою. З липня 2015 року 99% боргу ДП "Укрбурштин" (згідно з реєстром вимог кредиторів) перейшли до британської компанії Thamesvest LTD.

Це стало можливим після того, як українські приватні компанії-кредитори (т.зв. первинні кредитори - ТОВ "ІК "Грейн-Сервіс", ТОВ "ГАЗ-Волинь", ТОВ "УМБ Фінанс", ТОВ "Ю.К.") уклали з Thamesvest LTD угоди цесії, якими поступилися своїми правами вимоги боргу ДП "Укрбурштин" на загальну суму 4 млн 152 тис. грн. Усі угоди цесії було укладено в один день - 15 липня 2015 року.

ДП "Укрбурштин" має спеціальний дозвіл на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовища бурштину "Олексіївка" в Рівненській області площею 1027 га (одного з найбільших в Україні серед розроблюваних). Однак офіційно видобуток на цій ділянці не здійснюється, компанія намагається використовувати спеціальний дозвіл для легалізації незаконного бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram