ГоловнаЕкономікаДержава

"Днями" Україна відновить імпорт російського газу

Постачання можуть початися без підписання "зимового пакета".

"Днями" Україна відновить імпорт російського газу
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що відновлення імпорту російського газу - це питання найближчих днів.

"Думаю, що найближчим часом [почнемо імпортувати]. Це питання днів", - сказав він.

За словами міністра, домовленості про умови імпорту всіма сторонами вже досягнуто, зараз немає потреби у проведенні нової тристоронньої зустрічі.

Нагадаємо, що Україна перестала помпувати російський газ влітку 2015 року, визнавши завищеною ціну, встановлену "Газпромом".

26 вересня делегації Росії, України та Єврокомісії парафували тристоронній протокол про постачання газу в Україну на четвертий квартал 2015 року та перший квартал 2016 року. Однак його поки що не підписано остаточно. Демчишин заявив, що існує можливість початку імпорту без підписання тристороннього протоколу.

"Така можливість теж існує. Насправді є кілька варіантів, як вийти із цієї ситуації. Ви ж усі прекрасно розумієте, що на той момент, коли ми хотіли його підписувати, Новак не мав повноважень від уряду. Тому ця історія так затягнулася. Є чотири варіанти, усі робочі, найближчим часом вийдемо із цієї ситуації", - сказав він.

Ціна російського газу на четвертий квартал становитиме близько 230 доларів за тисячу кубометрів. Уряд України стверджує про наявність 1,3 млрд доларів на імпорт газу в зимовий період.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram