ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про зниження ренти на газ

Ставка знизиться до 29% і 14% залежно від глибини свердловини

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про зниження ренти на газ
Фото: www.munaigaz.kz

Верховна Рада у вівторок проголосувала в першому читанні законопроект №2835 про зниження ренти на газ, підготовлений групою нардепів на чолі з Юлією Тимошенко. За нього проголосували 228 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

Законопроект передбачає, що рентна плата для видобутку газу з свердловин глибиною до 5 км знижується з чинних 55% до 29%, а для свердловин глибиною понад 5 км - з 28% до 14%. Ставка рентної плати для видобутку газу за договорами спільної діяльності, в яких є державна компанія, зберігається на рівні чинних 70%.

Ставка рентної плати для видобутку газу для потреб населення знижується з 70% (на глибині до 5000 метрів) до 29%. Фактично зниження ставки рентної плати стосується державної газодобувної компанії "Укргазвидобування", яка продає газ Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" за фіксованою Кабінетом Міністрів ціною 1590 гривень/тис. куб. м (без ПДВ), для подальшої реалізації для потреб населення.

У той же час депутати відхилили підготовлений урядом альтернативний законопроект. Тимошенко під час засідання в парламенті заявила, що Кабмін розробив свій законопроект в інтересах олігархів. Зокрема, лідер "Батьківщини" заявила, що разом із приходом уряду Арсенія Яценюка була створена компанія TrailStone. Однак це не так. Як зазначає прес-служба "Нафтогазу", TrailStone була створена у квітні 2013 року командою, яка раніше працювала на керівних посадах у Deutsche Bank. Інвестором TrailStone є фонд приватних інвестицій Riverstone Holdings, заснований у 2000 році.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Рада різко підвищила ренту, що викликало невдоволення газодобувачів. Бізнес та експерти почали говорити, що такий крок зруйнує вітчизняний видобуток.

У 2014 році обсяг видобутку газу в Україні становив близько 20,5 млрд куб. м газу, що на 500 млн кубометрів менше, ніж у 2013 році. Найбільша видобувна компанія України - "Укргазвидобування" - за рік видобула 15,1 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram