ГоловнаЕкономікаДержава

Акцизні марки на тютюн і алкоголь подорожчають утричі, - ЗМІ

Вартість марок підвищиться через впровадження нової системи, неофіційно підтверджує Мінфін

Акцизні марки на тютюн і алкоголь подорожчають утричі, - ЗМІ
Фото: uazmi.org

Вартість акцизної марки на алкогольні вироби та тютюн може зрости від півтора до трьох з половиною разів. Про це повідомляють джерела в Міністерстві фінансів, передають "Українські новини".

За даними співрозмовників агентства, підвищення ціни відбудеться в рамках створення онлайн-системи моніторингу та контролю за обігом підакцизної продукції TRACK & TRACE, зокрема – за тютюновими та алкогольними виробами. Як повідомляється, ця технологія буде будуватися на основі розробок швейцарської компанії SICPA, що є однією з найбільших європейських виробників захищених фарб. Система SICPATRACE дозволяє встановлювати ідентичність кожної марки акцизного податку, зокрема, використовуючи невидимі фарби власної розробки SICPA і прилади для контролю ідентичності акцизних марок. Також система SICPATRACE передбачає переобладнання автоматизованих ліній виробників підакцизної продукції.

Швейцарці провели вже кілька презентацій для співробітників Мінфіну та Державної фіскальної служби, в ході яких уточнювалися параметри техніко-економічного обґрунтування проекту. Зокрема, вартість системи моніторингу для України буде залежати від кількості та географічного розташування автоматизованих ліній виробників підакцизної продукції, видів підакцизної продукції, які підлягають контролю, і терміну дії контракту (5 або 10 років).

Наприклад, для Бразилії при щорічному обсязі в 40 млрд акцизних марок, вартість системи складає $ 13 за 1000 марок (0,3 грн за одиницю). В Україні щорічний обсяг марок акцизного податку становить понад 6 млрд штук, тому вартість системи буде дорожчою. Крім того, на вартість марок акцизного податку будуть впливати системні зміни курсів валюти. За нинішнім валютним курсом вартість однієї акцизної марки складе 30-35 копійок, і буде однаковою як для алкогольних виробів, так і для тютюнових.

"Однак, незважаючи на те, що плата за марки акцизного податку сплачується виробниками та імпортерами підакцизних товарів, вартість акцизної марки не вплине на бюджетні показники", – повідомляє джерело агентства.

На думку фахівців Мінфіну, впровадження системи такого типу може бути ефективним рішенням для боротьби з нелегальними підакцизними продуктами, оскільки у разі забезпечення необхідного контролю, марка акцизного податку з високим рівнем захисту дозволить насправді захистити ринок від фальсифікату і суттєво збільшити надходження до державного бюджету.

Нагадаємо, в даний час акцизна марка на алкогольні вироби коштує 19 коп., на тютюн – 9 коп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram