ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк підвищив критерій бідності до 1,9 долара на добу

95 відсотків бідного населення Землі проживає у трьох регіонах

Світовий банк підвищив критерій бідності до 1,9 долара на добу
Фото: EPA/UPG

Світовий банк підвищив показник добового доходу, за якого вважається, що людина живе у злиднях, до 1,9 долара. Це відповідає 57 доларам, або близько 1250 гривень, на місяць. Для порівняння, прожитковий мінімум в Україні для працездатного населення - 1 378 гривень.

Як ідеться у повідомленні СБ, новий показник відповідає купівельній спроможності колишнього - 1,25 долара, - встановленого в цінах 2005 року.

Незважаючи на підвищення межі бідності, кількість бідних людей цього року вперше опуститься нижче за 10% від загального населення планети. У 2015 році в умовах крайньої бідності житимуть 702 млн осіб (9,6% від загальної чисельності населення) порівняно з 902 млн осіб (12,8%) у 2012 році. За даними банку, рівень убогості падає у зв'язку зі швидкими темпами економічного зростання на ринках, що розвиваються. Також цьому сприяють інвестиції в освіту, охорону здоров'я та соціальний захист.

"Це найкраща новина у світі сьогодні - ці прогнози доводять, що ми перше покоління в історії людства, яке може перемогти крайню бідність. Ці нові дані, що прогнозують падіння показників бідності до однозначних рівнів, мають дати нам новий імпульс і допомогти сконцентруватися на найбільш ефективних стратегіях подолання крайньої бідності", - заявив президент СБ Джим Йон Кім.

Як наголошується в повідомленні СБ, протягом останніх десятиліть 95% бідного населення Землі припадало на три регіони: Тропічну Африку (нижче за Сахару), Східну Азію і Океанію, а також Південну Азію. Однак якщо у 1990 році на Східну Азію припадало близько половини бідних, а на Африку - близько 15%, то зараз ситуація зворотна: нижче від Сахари проживає половина бідного населення Землі, а у Східній Азії - близько 12 відсотків.

Нагадаємо, у квітні цього року міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що реальні доходи громадян Україна за останні півтора року скоротилися на 10%, а рівень бідності зріс на 30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram