ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна відновила комерційний експорт електроенергії до Польщі

Електростанції ДТЕК накопичили достатню кількість вугілля для відновлення постачань

Україна відновила комерційний експорт електроенергії до Польщі
Фото: elektroas.ru

Україна відновила експорт електроенергії в Польщу через лінію електропередачі 220 кВ "Добротвірська ТЕС - Замость". Про це йдеться в повідомленні національної енергетичної компанії "Укренерго".

"Згідно із затвердженим міністром енергетики та вугільної промисловості "Прогнозним балансом електричної енергії ОЕС України на жовтень 2015 року», енергоблок №7 Добротвірської ТЕС (Львівська область) увімкнено на ЛЕП 220 кВ "Добротвірська ТЕС - Замость" для здійснення експортних поставок", - йдеться в повідомленні. На цей момент енергоблок видає потужність 135 МВт.

За перші вісім місяців цього року Україна поставила до Польщі тільки 37,7 млн кВт-год, весь обсяг поставлено в липні цього року. Для порівняння, за той самий період минулого року експорт був в 18 разів більшим. Крім того, у вересні Україна в особі ДП "Енергоринок" поставляла до Польщі електроенергію в рамках надання аварійної допомоги.

Генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко два тижні тому заявив, що подальше призупинення експорту до Польщі недоцільне, оскільки ключову умову - наявність вугілля ("газової" марки) для ТЕС - виконано.

"На жаль, ми втратили минулого року експортні ринки в Білорусі, Молдові з різних причин. До Польщі також експорту сьогодні немає. Залишається експорт тільки з Бурштинського острова. Ключова умова - наявність вугілля, щоб відновити експорт. Сьогодні у нас достатньо вугілля марки "Г" і я сподіваюся, що ми відновимо поставки до Польщі", - розповів він в інтерв'ю телебаченню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram