ГоловнаЕкономікаДержава

Рішення про виплату $3 млрд українського боргу Росії залежить від МВФ, - економіст Bank of America

Фонд мусить визнати борг або офіційним, або приватним

Рішення про виплату $3 млрд українського боргу Росії залежить від МВФ, - економіст Bank of America
Фото: fbp.com.ua

Як і коли проведитиметься виплата $3 млрд українського боргу Росії багато в чому залежить від МВФ, каже в інтерв'ю LB.ua Вадим Храмов, віце-президент з глобальних досліджень у Bank of America Merrill Lynch у Лондоні, головний економіст з питань України та стратег із ринків Ізраїлю, країн Східної Європи та СНД.

"Рішення ухвалюватиме МВФ, у раді директорів якого - Крістіна Лагард вже сказала - буде окрема нарада з цього питання. І там відбуватиметься класифікація (боргу - офіційний він чи приватний, - ред.). Ми очікуємо, що це буде зроблено після того, як реструктуризація основного боргу закінчиться", - сказав Храмов.

Росія давала цей борг України за президента Віктора Януковича на особливих умовах, а рішення видавати гроші було політичним, а не економічним. Проте юридично цей борг був оформлений як звичайні єврооблігації.

"Частина цього боргу пішла на оплату газу, частина грошей кудись зникла. Ми знаємо, що 1,6 млрд доларів у січні 2014 року пішли на оплату газу. А решта кудись зникла, і Росія їх так і не отримала назад за газ. Тобто було політичне рішення. На жаль, гроші давали попередньому уряду. І тут чисто політичне питання, брати на себе зобов'язання попереднього уряду чи ні", - пояснив економіст.

Нагадаємо, Порошенко назвав російський кредит у 3 млрд доларів США хабарем Януковичу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram