ГоловнаЕкономікаДержава

Кредитори України могли піти на великі поступки, - економіст Bank of America

Кредитори очікували гірших умов угоди.

Кредитори України могли піти на великі поступки, - економіст Bank of America
Фото: fbp.com.ua

Угода між урядом України та кредиторами про списання частини українського держборгу і відстрочення платежу - це хороша угода для кредиторів. Таку думку в інтерв'ю LB.ua висловив Вадим Храмов, віце-президент з глобальних досліджень у Bank of America Merrill Lynch у Лондоні, головний економіст з питань України та стратег із ринків Ізраїлю, країн Східної Європи та СНД.

Уряд міг би схилити кредиторів до угоди і без випуску спеціальних цінних паперів варантів, виплати за якими почнуться з 2021-го в разі бурхливого зростання української економіки.

"Варанти використовують у багатьох угодах, щоб підштовхнути кредиторів до угоди. Це так званий sweetener, підсолоджувач. Хоча тут, я вважаю, кредитори могли б погодитися на угоду і без варантів. Через те, що Україна наполягала на списанні великої частини боргу, питання списання хоча б частини стало політичним. На списанні наполягали і МВФ, і Держдепартамент США. Тому вибору не було, довелося домовлятися про компенсацію списання 20% у вигляді варантів", - сказав Храмов.

Він також додав, що "угода вийшла і кращою, ніж очікували кредитори".

Нагадаємо, колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник розкритикував угоду з кредиторами України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram